Wykonanie
W przepisach na domowe
mięso najlepsza jest moja mama, dlatego ostatnio biorąc z niej przykład przygotowałam duszoną
łopatkę na ostro. Wszystkie przepisy na
mięsa tutaj. W szczególności polecam:
żeberka duszone w
piwiepulpety w sosie
koperkowymkarkówka duszona w
piwie .

1 kg
łopatkipapryka ostra,
sól,
pieprz naturalny
mąka do obtoczenia
mięsaolej do smażenia2
cebule2 ząbki
czosnkuokoło 500 ml przegotowanej
wody lub
bulionumąką do zagęszczenia sosu
Łopatkę pokroić na plastry, jak na kotlety i rozbić tłuczkiem.Posypać
solą,
pieprzem i
papryką z dwóch stron.Na głębszej patelni rozgrzać
olej, a w tym czasie
mięso obtoczyć w
mące.Kłaść
mięso na
olej, zrumienić z obu stron i odłożyć na chwilę.
Cebulę pokroić w pół plasterki,
czosnek w plasterki - wrzucić na
olej po
mięsie i podsmażyć,Dodać
mięso, zalać
wodą lub
bulionem - gotować aż będzie miękkie min. 30 minut.Przed podaniem można sos zagęścić
mąką.Podałam z
kaszą gryczaną i mizerią.