ßßß Cookit - przepis na Uszka z mięsem i grzybami

Uszka z mięsem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 ml wody
szczypta soli
farsz:
200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu
1 cebula
garść grzybów
bulion
sól
pieprz
szczypta mięty otartej
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Grzyby zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć.
W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami.
Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz.
Uszka:
Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła.
Na każde koło nałożyć farsz, brzegi ciasta skleić ze sobą jak pierogi (jak ciasto nie chce się kleić to jego brzeg posmarować wodą) a następnie okręcić na palcu i zlepić w kształcie uszka.
Uszka gotować do momentu wypłynięcia w osolonej wrzącej wodzie.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/04/uszka-z-miesem-i-grzybami.html