Wykonanie

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba
mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto.Składniki:ciasto:200 g
mąki100 ml
wodyszczypta
solifarsz:200 g ugotowanego
mięsa np. z rosołu1
cebulagarść
grzybówbulionsólpieprzszczypta
mięty otartej
olejWykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Grzyby zalać dużą ilością
wody i zostawić na noc by zmiękły. Na drugi dzień
grzyby odcedzić od
wody.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Dodać
grzyby i jeszcze chwilę smażyć.W maszynce do
mielenia mięsa zmielić ugotowane
mięso a następnie
cebulę z
grzybami.
Mięso z resztą składników doprawić
przyprawami, dodać trochę
bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej
bulionu i dokładnie wymieszać farsz.Uszka:Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła.Na każde koło nałożyć farsz, brzegi ciasta skleić ze sobą jak pierogi (jak ciasto nie chce się kleić to jego brzeg posmarować
wodą) a następnie okręcić na palcu i zlepić w kształcie uszka.Uszka gotować do momentu wypłynięcia w osolonej wrzącej wodzie.