ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona w piwie

Karkówka duszona w piwie

nazwa

Wykonanie

W naszym domu karkówka cieszy się powodzeniem, zarówno pieczona, duszona, jak i w formie wędliny. Szukam coraz to nowych sposobów na jej podanie. Ostatnio podzieliłam się się z Wami przepisami na karkówkę po żydowsku i karkówkę w coca coli, a dzisiaj karkówka duszona w piwie, która jest idealnie krucha i soczysta.
około 1,5 kg karkówki
sól, pieprz do mięsa
1,5 litr wody
500 ml piwa
3 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
duża łyżka miodu spadziowego
2 łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego
Karkówkę pokroić na plastry, lekko wystukać tak by były około 1.5 cm grubości i doprawić z dwóch stron solą i pieprzem.
Obsmażyć każdy kawałek z dwóch stron lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
Pokroić cebulę, posiekać czosnek - usmażyć aż będą szkliste również na oleju.
Mięso włożyć do garnka, dodać usmażoną cebulę, zalać całość wodą i piwem.
Dodać wszystkie przyprawy i miód, zagotować - gotować około 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Doprawić do smaku solą.
Jeśli chcecie sos można zagęścić mąką.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/karkowka-duszona-w-piwie.html