Wykonanie
W naszym domu
karkówka cieszy się powodzeniem, zarówno pieczona, duszona, jak i w formie
wędliny. Szukam coraz to nowych sposobów na jej podanie. Ostatnio podzieliłam się się z
Wami przepisami na
karkówkę po żydowsku i
karkówkę w coca coli, a dzisiaj
karkówka duszona w
piwie, która jest idealnie krucha i soczysta.
około 1,5 kg
karkówkisól,
pieprz do
mięsa1,5 litr
wody500 ml
piwa3
cebule3 ząbki
czosnkuolej do smażeniaduża łyżka
miodu spadziowego2 łyżeczki
rozmarynu2
liście laurowekilka ziaren
pieprzu4 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżeczki
pieprzu ziołowegołyżeczka
pieprzu naturalnego
Karkówkę pokroić na plastry, lekko wystukać tak by były około 1.5 cm grubości i doprawić z dwóch stron
solą i
pieprzem.Obsmażyć każdy kawałek z dwóch stron lekko na patelni z rozgrzanym
olejem.Pokroić
cebulę, posiekać
czosnek - usmażyć aż będą szkliste również na
oleju.
Mięso włożyć do garnka, dodać usmażoną
cebulę, zalać całość
wodą i
piwem.Dodać wszystkie
przyprawy i
miód, zagotować - gotować około 30 minut aż
mięso będzie miękkie.Doprawić do smaku
solą.Jeśli chcecie sos można zagęścić
mąką.