Wykonanie
Dzisiaj zajadałam cudowne bułeczki w "Wypiekaniu na śniadanie" ...troszkę pozamieniałam składniki...brak
masła w domu zastąpiłam
masłem orzechowym i dodałam od siebie
orzechy do środka i na wierzch. Bułeczek wychodzi z przepisu bardzo dużo więc proponuję modyfikować przepis według własnych potrzeb.. u mnie 1/4 przepisu :-) Polecam bo pycha!

Erica Lanlarda z książki
CzekoladaSkładniki:500ml ciepłego
mleka150g drobnego
cukru trzcinowego40g świeżych
drożdży200g stopionego
masła2 łyżeczki pasty waniliowej2
jaja1kg
mąki pszennejnadzienie:75g
gorzkiej czekolady100g stopionego i wystudzonego
masła200g ciemnego
cukru muscovado3 łyżki
cynamonulukier:75g pudru trzcinowego1 łyżeczka pasty waniliowej1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Umieścić w robocie kuchennym
mleko,
cukier ,
drożdże, stopione
masło,
wanilię, całe
jajo.Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawać przesiana
mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.Przełożyć ciasto do dużej miski, lekko oprószonej
mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut, aż do czasu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie. Umieścić w misce startą
czekoladę, wystudzone stopione
masło,
cukier oraz
cynamon i wymieszać na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze.Wyłożyć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm.Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie za pomocą
łopatki. Zawinąć ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego
boku.Pokroić
ostrym nożem na plastry o grubości 6cm. Rozłożyć na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni /termoobieg 180/W tym czasie ubić drugie
jajko, dolać
wody, wymieszać.Za pomocą pędzelka cukierniczego posmarować mieszanką wierzch bułeczek.Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.Przygotować
lukier. Wymieszać w miseczce
cukier puder, pastę
waniliową oraz
wodę. Posmarować każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawić do ostygnięcia.Piekły ze mną:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotujeEwa - Ewa w kuchniMonika - Matka WariatkaIwona - Blogotowanie w pasjąBożena - Moje kucharzenieAneta - Piekielna kuchnia AnetyAgata - Kulinarne przygody GatityDorota - Moje małe czarowanieJoanna - Grunt to przepisIza - Smaczna PyzaAnia - Everyday Flavours
Kasia - Mia cucina