Wykonanie

Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam, przepis nie przekombinowany, a ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ten jabłecznik podbije
kubki najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach, a w połączeniu z delikatnym, lekko
cynamonowym nadzieniem z
jabłek zachwyci każdego. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz. Śmiało
mogę go nazwać go jabłecznikiem królewskim. Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".

Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej 7001 szklanka
mąki ziemniaczanej250 g
masła1 szklanka
cukru3 łyżki
śmietany4
jajka1/2
proszku do pieczenia1 kg
jabłekżurawina lub
rodzynki - opcjonalnie
cukier puder do posypaniaWykonanie:
jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć na
maśle z
cukrem. Ostudzić
cukier utrzeć z
masłem dodając
żółtka. Gdy masa jest puszysta, a
cukier roztarty, dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
śmietanęwymieszać i dodać ubite na pianę
białka. Delikatnie połączyć je z
ciastemdo foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta, na nie nałożyć ostudzony farsz
jabłkowy i przykryć pozostałym
ciastempiec około 45 minut w 180`Cprzed podaniem posypać ciasto
cukrem pudremSMACZNEGO!