Wykonanie
Książki Ewy Aszkiewicz bardzo przypadły mi do gustu. To
broń Boże żadna reklama, tylko moje refleksja. Przepisy są ciekawe, łatwe i wszystkie opatrzone zdjęciem, co bardzo mi się podoba. Lubię wiedzieć, jak ma wyglądać to, co chcę zrobić. Dziś kolejny przepis z jej książki "Domowe wypieki".
Składniki:- 1/2 kostki
masła,- szklanka
cukru pudru,- 3
jajka,- 1 szklanka
mąki tortowej,- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2 łyżki kwaśnej
śmietany.- 2-3
jabłka,- szczypta
cynamonu,-
cukier puder do posypania.Sposób wykonania:Tłuszcz rozcieramy z
cukrem pudrem, po czym dodajemy
jajka oraz przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Łączymy z kwaśną
śmietaną. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przekładamy do niedużej formy (u mnie 29 x 29 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Na wierzchu ciasno układamy kawałki
jabłka wymieszane z
cynamonem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160°C. Zimny jabłecznik posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji: