Wykonanie
20 października 2015
Jeśli
pomidorki w waszym ogródku nie zdążyły jeszcze dojrzeć, a obawiacie się przymrozków, podsuwam Wam pomysł na przepyszną
sałatkę z zielonymi
pomidorkami,
papryką,
cebulą i
marchewką. Cudowny dodatek do obiadu, czy na kanapkę.
SAŁATKA Z ZIELONYCH
POMIDORÓWSkładniki:1 kg zielonych
pomidorów1 duża
cebula2 pełne łyżki
soli1
czerwona papryka1 średnia
marchewka1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
gorczycyzalewa2 szklanki
wody3/4 szklanki
octu 10%3
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegoPomidorki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w plasterki.
Cebulę,
czosnek i
marchewkę obieramy.
Cebulę kroimy w piórka,
marchewkę i
czosnek w talarki, a
paprykę w paski. Warzywa zasypujemy
solą, przekładamy do garnka i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.Po upływie wyznaczonego czasu zlewamy nadmiar soku.Przygotowujemy zalewę.
Wodę zagotowujemy z
octem, liśćmi laurowymi i
zielem angielskim.Warzywa rozkładamy do wymytych, suchych słoiczków. Do każdego naczynka wsypujemy kilka ziaren
gorczycy.
Sałatkę zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je 15 minut (patrz pasteryzacja na mokro
przetworów gorących).
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.