ßßß

Potrzebne będą (na 4 nieduże szaszłyki):- 400g jagnięciny (polędwiczki/comber)- patyczki do szaszłykówMarynata:- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 mały ząbek czosnku rozdrobniony w prasce- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, rozmaryn, mielone ziele angielskie, wędzona paprykaWarzywa do szaszłyków:- 1 papryka czerwona- 1 papryka zielona- 2 cebule- 2 łyżki oliwy- sól- opcjonalnie kilka gałązek świeżego rozmarynuSposób wykonania:1) Mięso pokroić w grubszą kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty, zamieszać, przykryć i marynować przez kilka godzin lub przez noc. Przypraw powinno być łącznie ok. 1 łyżki, w takich proporcjach, jakie lubimy.2) Paprykę i cebulę pokroić na kwadraty, włożyć do miski, polać oliwą, posypać delikatnie solą i wymieszać.3) Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.4) Na patyczki nadziać naprzemiennie mięso i warzywa. Ułożyć na blasze. Można dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu dla dodatkowego aromatu. Polać wszystko resztą marynaty z miski. Zapiekać ok. 15 minut. Na koniec podpiec pod górną grzałką kolejne 5 minut.
Szaszłyki jagnięce można podać z takimi dodatkami jak ryż, pomidor, oliwki, świeże zioła,pieczywo typu pita, humus, pieczone ziemniaki, różne warzywa kiszone lub marynowane, ser feta.
Smacznego =)Agnieszka