Wykonanie
Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z
owocami.U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... .Przepisów na racuchy jest co nie miara.U mnie znajdziecie przepis na racuchy na
jogurcie, racuchy
drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni, racuszki z
twarogiem, placuszki z
bananami, placuszki na
kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-)Dziś zapraszam na
biszkoptowe racuszki, które znalazłam na bloguGotuj z Cukiereczkiem .Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje
serce całkowicie.Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie!
Składniki:1 całe
jajko3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 duże
jabłkocukier puderolej do smażeniaWykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości
jajko z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone
jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy
olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.Po usmażeniu posypujemy
cukrem pudrem (jeśli lubimy).