ßßß Cookit - przepis na BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami.
U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... .
Przepisów na racuchy jest co nie miara.
U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie, racuchy drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni, racuszki z twarogiem, placuszki z bananami, placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-)
Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki, które znalazłam na blogu
Gotuj z Cukiereczkiem .
Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie.
Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie!
Składniki:
1 całe jajko
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 duże jabłko
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/11/biszkoptowe-racuszki-z-jabkami.html