Wykonanie
            Bardzo lubię klasycznie smażone 
filety rybne.Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w 
jajku i 
bułce tartej, a wcześniej posypane 
solą, 
pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością 
majeranku.Zazwyczaj kupuję do smażenia 
dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych ryb. No, ale jak się nie ma co się lubi ... to wiadomo :))Taki pyszny obiad z dodatkiem tłuczonych 
ziemniaków ( z podsmażoną 
cebulką) i surówki z 
kiszonej kapusty jest nie tylko pełnowartościowy,ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej.

Składniki:700 g 
ryby (u mnie mrożony filet z miruny)
majeraneksólpieprz cytrynowy1 
cebulaolejDo panierowania :2-3 łyżki 
mąki2 
jajkabułka tartaWykonanie:

Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję 
solą, 
pieprzem i 
majerankiem. Układam w naczyniu przekładając każdy kawałek plasterkami 
cebuli. Przykrywam talerzykiem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie 
rybę wyjmuję z lodówki i panieruję: w 
mące, rozkłóconym 
jajku, a na końcu w 
bułce tartej. Smażę na 
oleju z obu stron na złoty kolor.
