Wykonanie
SkładnikiCiasto1 szklanka
mąki2
żółtka2 łyżki
cukru pudru10 dkg
margarynymała szczypta
sodyKrem0,5 litra
mleka0,5 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
cukru1
cukier waniliowy2
żółtka280 g
dżemu np
truskawkowy1
galaretka truskawkowamały kubek
śmietany 30 %
śmietan fixczekolada do posypaniaSposób przygotowaniaCiasto:Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tak jak kruche ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypana
bułką tartą, nakłuwając delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
Dżem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania, dosypujemy
galaretkę mieszając, do momentu aż
żelatyna się rozpuści.Składniki na krem mieszamy razem w połowie
mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się
mleko - gotujemy jak
budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze
śmietan fix-emGdy spód tarty mamy już zimny wykładamy na niego tężejący
dżem, lekko wystudzony krem, a na samym końcu gdy krem jest już całkowicie zimny,
bitą śmietanę. Całość posypujemy startą
czekoladą. Naszą tartę wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie spożywamy ze smakiem :)


