ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone w czerwonej kapuście

Żeberka duszone w czerwonej kapuście

nazwa

Wykonanie

7 sierpnia 2014
Składniki:
800g. żeberek w pasku
1/3 główki małej czerwonej kapusty
1 cebula
0,5 l. bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy do żeberek
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
1 łyżka mąki+100ml zimnej wody
Przygotowanie:
żeberka umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki między kośćmi.( W zależność od tego jakie wielości porcji chcemy osiągnąć)
Warzywa umyć , kapustę poszatkować drobno , cebulę pokroić w kostkę-wymieszać razem.
Na dno garnka ułożyć 1/2 warzyw oraz żeberka.
Całość przykryć resztą kapusty oraz zalać bulionem.
Wstawić na gaz dusić ok 60 min na wolnym ogniu ,dodać przyprawy , delikatnie wymieszać ( spróbować ew. doprawić)
Mąkę dokładnie połączyć z wodą oraz paroma łyżkami wywaru z sosu , przelać do garnka , wymieszać nad gazem do lekkiego zgęstnięcia sosu.
Żeberka podawać wg.gustu z ziemniakami makaronem , kaszą czy te pieczywem.
Post navigation
← Świetna na ciepło czy zimno , jako przystawka czy też danie główne. Podana w takiej formie ładnie wygląda i strawdza się jako sałatka warstwowa.
Smaczna jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka podczas spotania ze znajomymi. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/mieso-duszone-w-ten-sposob-nabiera-pieknego-purpurowego-koloru-jest-tak-miekkie-i-delikatne-ze-samo-odchodzi-od-kosci-a-co-najwazniejsze-bardzo-smaczne-i-uniwersalne-poniewaz-mamy-mieso-i-jarzynke-w