Wykonanie
7 sierpnia 2014Składniki:800g.
żeberek w pasku1/3 główki małej
czerwonej kapusty1
cebula0,5 l.
bulionu warzywnego1 łyżka
przyprawy do
żeberek1 łyżeczka
chilisól ,
pieprz1 łyżka mąki+100ml zimnej
wody


Przygotowanie:
żeberka umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki
między kośćmi.( W zależność od tego jakie wielości porcji chcemy osiągnąć)Warzywa umyć ,
kapustę poszatkować drobno ,
cebulę pokroić w kostkę-wymieszać razem.Na dno garnka ułożyć 1/2 warzyw oraz
żeberka.Całość przykryć resztą
kapusty oraz zalać
bulionem.Wstawić na gaz dusić ok 60 min na wolnym ogniu ,dodać
przyprawy , delikatnie wymieszać ( spróbować ew. doprawić)
Mąkę dokładnie połączyć z
wodą oraz paroma łyżkami
wywaru z sosu , przelać do garnka , wymieszać nad gazem do lekkiego zgęstnięcia sosu.
Żeberka podawać wg.gustu z
ziemniakami makaronem ,
kaszą czy te
pieczywem.Post navigation← Świetna na ciepło czy zimno , jako przystawka czy też danie główne. Podana w takiej formie ładnie wygląda i strawdza się jako
sałatka warstwowa.Smaczna jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka podczas spotania ze znajomymi. →