Wykonanie
Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet w dwóch odsłonach - klasycznej czyli pasztet
mięsny i pasztet wegetariański.Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki
przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez nas mieszance KuchtaSkładniki1 duży
seler (60-70 dkg)2 duże
cebule4
jajka1/2 kostki
masłaokoło 3/4 szklanki
wodyokoło 1 szklanki drobnej
bułki tartej1 kostka
bulionu warzywnego1 łyżeczka
przyprawy Natura Smak Kuchta
sól i
pieprz do smaku
tarta bułka do wysypania blaszkiforemki aluminiowe do pasztetuPrzygotowanie
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.Kostkę
bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać
masło i w tym wywarze dusić
seler z
cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.Do wystudzonej masy dodać
jajka,
bułkę tartą,
sól,
pieprz i
przyprawę Kuchta . Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować
masłem i wysypać
tartą bułką.Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.