ßßß Cookit - przepis na Pasztet wegetariański pieczony

Pasztet wegetariański pieczony

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet w dwóch odsłonach - klasycznej czyli pasztet mięsny i pasztet wegetariański.
Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.
Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez nas mieszance Kuchta
Składniki
1 duży seler (60-70 dkg)
2 duże cebule
4 jajka
1/2 kostki masła
około 3/4 szklanki wody
około 1 szklanki drobnej bułki tartej
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta
sól i pieprz do smaku
tarta bułka do wysypania blaszki
foremki aluminiowe do pasztetu
Przygotowanie
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę Kuchta . Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/pasztet-wegetarianski-pieczony.html