ßßß Cookit - przepis na RISOTTO Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

RISOTTO Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Główka czerwonej kapusty przez tydzień czekała w lodówce aż wymyślę co z niej zrobić. Do głowy przychodziła mi tylko nieśmiertelna "stołówkowa" surówka oraz kapusta zasmażana. Fioletowy kolor kapusty jest tak ładny, że trochę szkoda mi było zabijać go zasmażką. Gdy szatkowałam kapustę, myśląc o górze surówki, którą będę musiała zjeść, wpadłam na pomysł ugotowania kapusty z ryżem. I tak powstało risotto. Bardzo smaczne, o delikatnej konsystencji i smaku raczej mało kapuścianym. Za to ten kolor! Gdy jest gorące ma barwę fioletową, w miarę stygnięcia staje się niebieskie i wygląda nieco kosmicznie :)
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
2 małe cebule
szklanka ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
olej/oliwa
grubo mielony pieprz
chili w płatkach
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę.
2. Na oleju podsmaż najpierw cebulę, a następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze chwilę.
3. Warzywa zalej bulionem i od czasu do czasu mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Ryż ma wchłonąć wodę i stać się miękki. Jeśli cały bulion został wchłonięty, a ryż nie jest jeszcze wystarczająco miękki, można dolać nieco wody.
4. Gorące risotto dopraw pieprzem i posyp płatkami chili (uwaga, bo są bardzo ostre!).
*Aby risotto nie wyglądało jak pulpa, można kapustę pociąć w dłuższe piórka, niezbyt drobno.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/03/risotto-z-czerwona-kapusta.html