Wykonanie
Share the post "
Makaron z
wędzonym łososiem i
groszkiem w lekkim sosie śmietanowym/Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce"Uwielbiam przepisy, które przy minimum wysiłku gwarantują nam pyszny obiad. Jednym z nich jest przepis na szybki
makaron z
wędzonym łososiem,
groszkiem i
pomidorami w przepysznym i lekkim,
winno-
śmietanowym sosie. Całość posypana
parmezanem, tworzy doskonałe i szybkie danie obiadowe. Polecam!Przepis znalazłam tutajScroll down for English(4 porcje)Składniki:230 g ulubionego
makaronu2 łyżki
oleju rzepakowego1/2
cebuli, pokrojonej w małą kostkę3 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę2 średnie
pomidory, pokrojone w kostkę1/2 szklanki mrożonego
groszku, rozmrożonego170 g
wędzonego łososia, pokrojonego na małe kawałki1/3 szklanki białego
wytrawnego wina1/3 szklanki
śmietanki 18 lub 30 %1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku1/3 szklanki startego
parmezanu plus do posypaniaPrzygotowanie:W dużym garnku zagotuj osoloną
wodę i włóż
makaron. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez 8-10 minut, chyba że sposób wykonania na opakowaniu traktuje inaczej.
Makaron ma wyjść al dente, czyli ma być ugotowany, jednak wciąż jędrny.Odcedź
makaron i przelej zimną
wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jeżeli przygotowujesz
makaron z wyprzedzeniem,
skrop makaron olejem aby zapobiec sklejaniu się.W rondlu po gotowaniu
makaronu, przygotuj sos. Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki
oleju i włóż
cebulę i
czosnek. Smaż do zeszklenia, około 2-3 minut, po czym dodaj
pomidory wraz z
groszkiem. Smaż przez minutę i dodaj
łososia wraz z
białym winem. Gotuj przez około 30 sekund aby
wino mogło trochę odparować.Następnie włóż do przygotowanego sosu
makaron,
śmietankę,
sok z cytryny i dopraw całość
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym wsyp przygotowany
parmezan. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!
English versionAdapted from hereSmoked salmon and pea pasta with light cream sauce(4 servings)Ingredients:230 g uncooked pasta2 tbsp vegetable oil1/2 onion, small dice3 garlic cloves, minced2 medium tomato, medium dice1/2 cup frozen peas, thawed170 g smoked salmon, cut into large chunks1/3 cup dry white
wine1/3 cup heavy cream1 tbsp fresh lemon juice1 1/2 tsp salt1 tsp black pepper1/3 cup
Parmesan cheesePreparation:Fill a large pot with water. Bring the pot of water to a boil over high heat. Once it is boiling, season the water with salt. Add the pasta to the water and cook, uncovered on high heat for 8-10 minutes or until the directions on the pasta package say otherwise. You want your pasta to be al dente, cooked but a little firm.Drain the pasta and rinse in cold water to stop it from cooking. If you are preparing just the noodles ahead of
time, drizzle oil on the pasta and mix, to prevent them from sticking to one another.After you drain the water, use the same pot for the sauce. Heat over medium heat and add the 2 tbsp oil. Add the chopped onion and garlic and saute until the onion becomes translucent, about 2-3 minutes. Add the chopped tomatoes and peas and cook for 1
more minute. Add the salmon and white
wine and let the
wine reduce a little, about 30 seconds.Add the cooked pasta, heavy cream, lemon juice, salt and pepper. Stir well to combine. When the pasta is coated in the sauce, add the
Parmesan cheese. Adjust the seasonings if necessary and
serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
wędzonym łososiem i
groszkiem w lekkim sosie śmietanowym/Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce"