Wykonanie
5 / 5(1 głos )
Makaron z
łososiem i
groszkiem w sosie
śmietanowym to propozycja dla tych, którzy przepadają za sosami na bazie
śmietany. Przygotujecie to danie zaledwie w 20 minut. Przed przygotowaniem sosu śmiało możecie już wstawiać
makaron. Do przepisu najlepiej nadaje się
łosoś wędzony na zimno, można go znaleźć w większości sklepów. Jeżeli chodzi o
groszek, najlepiej użyć mrożonego, ale z braku laku taki z puszki też będzie ok. Jednak mrożony
groszek jest bardziej chrupiący i nie rozpadnie się w
makaronie. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością
papryki chili. Smacznego!Zobacz też:
Tarta z
łososiem według Michela Moran
Makaron z
łososiem i
cukiniąCarpaccio z
wędzonego łososiaPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki100 g
łososia wędzonego na zimno3 ząbki
czosnkucebulałyżka
masła200 g mrożonego
groszku150 ml
śmietanki słodkiej 18%garść
parmezanu + do posypaniaszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chilisól i
pieprz do smaku
makaron do podaniaPrzepis1
Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2Na łyżce
masła podsmażamy
czosnek i
cebulę, kiedy się zeszklą dodajemy
groszek i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi.3Następnie do całości dodajemy
łososia, zalewamy
śmietanką i dodajemy
parmezan. Doprawiamy gałką,
chili. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.4Doprawiamy
solą i
pieprzem. Łączymy z ugotowanym
makaronem i podajemy posypane
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzem.