Wykonanie
Po raz pierwszy spróbowałam podobnego dania we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny obiad. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji, ale mimo tego jest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam!3 garście ulubionego
makaronu (u mnie świderki)1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku150g
wędzonego łososiamały pęczek
zielonych szparagów2-3 garście mrożonego
groszku200-300 ml
crame frache
sok z cytrynysól,
pieprzMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Groszek wrzucić na gotującą się
wodę i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzasakać) przegryzany.
Cebulkę drobniutko pokroić i przesmażyć z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gdy
cebula się zrumieni dodać drobno pokrojonego
łososia i smażyć aż będzie różowy. Wlać
crame frache,dodać
szpragi i
groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony
makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały
makaron pokrył się sosem, doprawić
solą i
pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego!