Wykonanie
Wyrafinowanemu smakowi tego, w gruncie rzeczy, prostego dania nie sposób sie oprzeć. Można je podawać jako danie główne lub jako aperitif. Przygotowanie składników oraz wykonanie zajmuje nie całe 20 minut, dlatego polecam to danie wszytkim zagonionym i zapracowanym osobom. W oryginalnym przepisie była
śmietana. Ale wydawała mi się za ciężka dlatego z powodzeniem zastąpiłam ją
ramą creamfine. Danie to również świetnie smakuje gdy
łososia zastąpimy
szynką.Składniki:450 g
makaronu fusilli ( świderki)50 g
masła1
cebula6 łyżek
wytrawnego białego wina400 gram
rama creamfine300 g
wędzonego łososia2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki świeżego
koperkusól,
pieprzWykonanie:Zagotować garnek osolonej
wody i ugotować w nim
makaron. Na patelni stopić
masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę
cebulę i smażyć przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż
cebula będzie miękka. Następnie na patelnię wlać
wino i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa zmniejszy swoją objętość o 2/3. Dodać
rama creamfine, posolić i popieprzyć do smaku i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty, żeby masa nieco zgęstniała. Następnie dodać pokrojonego w kostkę
łososia, posiekany
koperek i
sok z cytryny.
Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość udekorować
koperkiem i plastrami
cytryny.