ßßß Cookit - przepis na Dyniowe kotlety z dorsza z bazyliową sałatką

Dyniowe kotlety z dorsza z bazyliową sałatką

nazwa

Wykonanie

Zdrowe kotleciki o pięknej barwie to dwa główne zdrowe składniki- dynia i ryba. Doskonały sposób na przemycenie ryby do diety tych, którzy akurat za nią nie przepadają. Kotleciki są delikatne, z chrupiącą skórką i aksamitnym środkiem. Aromatyzowane niezwykle intensywnym olejem z pestek dyni, idealnie współgrają z banalną do przygotowania, ale jednocześnie elegancką sałatką w stylu włoskim na bazie pomidorków,kiełków i bazylii- trzy podstawowe składniki, kilka dodatków smakowych i sałatka gotowa. Obiad ze śródziemnomorską nutą w polskim wydaniu. Zapraszam!
Składniki:
· 400 g upieczonej ze skórką dyni Hokkaido
· 250 g filetu z dorsza
· 1 jajko
· sól
· pieprz
· szczypta cząbru
· łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm dostępny tutaj
· 1/2 szklanki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
· bułka tarta ze złocistym lnem mielonym do panierowania
· odrobina oleju ryżowego Oleofarm do smażenia dostępny tutaj
Sałatka:
· kiełki na patelnię - 200 g - miks kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
· 250 g żółtych pomidorków koktajlowych
· 250 g czerwonych pomidorków koktajlowych
· pęczek bazylii
· sól
· 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm + trochę do dekoracji - dostępny tutaj
Upieczoną dynię belndujemy razem ze skórką na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekanego dorsza, łyżkę oleju z pestek dyni, bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym, jajko, sól i pieprz do smaku, cząber i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, panierujemy je w bułce. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym olejuryżowym. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Kiełki podsmażamy na patelni na łyżeczce oleju ryżowego ok. 4 minuty. Przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz lekko poszarpane listki bazylii. Dodajemy 2-3 łyżki oleju z pestek dyni, doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Na talerzu wykładamy porcję sałatki, 2-3 kotleciki dyniowo-rybne, dekorujemy świeżą bazylią i kleksami z oleju z pestek dyni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/dyniowe-kotlety-z-dorsza-z-bazyliowa.html