Wykonanie
Zdrowe kotleciki o pięknej barwie to dwa główne zdrowe składniki-
dynia i
ryba. Doskonały sposób na przemycenie
ryby do diety tych, którzy akurat za nią nie przepadają. Kotleciki są delikatne, z chrupiącą skórką i aksamitnym środkiem. Aromatyzowane niezwykle intensywnym
olejem z pestek dyni, idealnie współgrają z
banalną do przygotowania, ale jednocześnie elegancką
sałatką w stylu włoskim na bazie
pomidorków,
kiełków i
bazylii- trzy podstawowe składniki, kilka dodatków
smakowych i
sałatka gotowa. Obiad ze śródziemnomorską nutą w polskim wydaniu. Zapraszam!Składniki:· 400 g upieczonej ze skórką dyni Hokkaido· 250 g
filetu z dorsza· 1
jajko·
sól·
pieprz· szczypta cząbru· łyżka
oleju z pestek dyni Oleofarm dostępny tutaj· 1/2 szklanki
bułki tartej ze złocistym lnem mielonym Oleofarm·
bułka tarta ze złocistym lnem mielonym do panierowania· odrobina
oleju ryżowego Oleofarm do smażenia dostępny tutaj
Sałatka:·
kiełki na patelnię - 200 g -
miks kiełków soczewicy,
fasoli mung,
cieciorki· 250 g żółtych
pomidorków koktajlowych· 250 g czerwonych
pomidorków koktajlowych· pęczek
bazylii·
sól· 2-3 łyżki
oleju z pestek dyni Oleofarm + trochę do dekoracji - dostępny tutajUpieczoną
dynię belndujemy razem ze skórką na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekanego
dorsza, łyżkę
oleju z pestek dyni,
bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym,
jajko,
sól i
pieprz do smaku, cząber i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, panierujemy je w
bułce. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym olejuryżowym. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Kiełki podsmażamy na patelni na łyżeczce
oleju ryżowego ok. 4 minuty. Przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe oraz lekko poszarpane listki
bazylii. Dodajemy 2-3 łyżki
oleju z pestek dyni, doprawiamy odrobiną
soli i dokładnie mieszamy. Na talerzu wykładamy porcję sałatki, 2-3 kotleciki
dyniowo-
rybne, dekorujemy świeżą
bazylią i kleksami z
oleju z pestek dyni. Smacznego!