Wykonanie
Witam kochani. Polecam przepis na smaczne i mięciutkie naleśniki. Pomysł na nie powstał przypadkowo przy porządkach w kuchni i z ochoty na coś słodkiego. Dwa dojrzałe
banany czekały na swoją kolej, ustępując ciągle, jak nie
śliwkom to
brzoskwiniom.
Naleśniki można przygotować w wersji amerykańskiej, dodając szczyptę
sodki. Będą bardziej puszyste. Polecam wersję zdrowszą na puszyste naleśniki - ubić
białka, dodać na koniec do zmiksowanych składników. Wymieszać ostrożnie łyżką, jak przy
biszkopcie. Podobny przepis na naleśniki bez sztucznych spulchniaczy TUTAJSkładniki na ciasto
bananowe2 średnie dojrzałe
banany (skórki powinny być żółte niezielone)3/4 szklanki
mąki (około 180 ml)około 150 ml
mleka lub
wody2
jaja1-2 łyżeczki
mioduszczypta
soliPozostałe składnikikilka łyżek
oleju do smażenia lub
masła klarowanegonieprzywieralna patelniadodatki na gotowo według uznania -
serek kremowy,
bita śmietana, frużelinaPrzygotowanieWszystkie składniki ciasta miksuję w rozdrabniaczu na jednolitą masę. Odstawiam na około 5-10 minut i smażę tradycyjnie - chwilę z jednej i z drugiej strony, pilnując, by się nie przypaliły.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika