Wykonanie
Witam kochani. Polecam przepis na smaczne i mięciutkie naleśniki. Pomysł na nie powstał przypadkowo przy porządkach w kuchni i z ochoty na coś słodkiego. Dwa dojrzałe
banany czekały na swoją kolej, ustępując ciągle, jak nie
śliwkom to
brzoskwiniom.

Naleśniki można przygotować w wersji amerykańskiej, dodając szczyptę
sodki. Będą bardziej puszyste. Polecam wersję zdrowszą na puszyste naleśniki - ubić
białka, dodać na koniec do zmiksowanych składników. Wymieszać ostrożnie łyżką, jak przy
biszkopcie. Podobny przepis na naleśniki bez sztucznych spulchniaczy TUTAJSkładniki na ciasto
bananowe
2 średnie dojrzałe
banany (skórki powinny być żółte niezielone)3/4 szklanki
mąki (około 180 ml)około 150 ml
mleka lub
wody2
jaja1-2 łyżeczki
mioduszczypta
soliPozostałe składnikikilka łyżek
oleju do smażenia lub
masła klarowanegonieprzywieralna patelniadodatki na gotowo według uznania -
serek kremowy,
bita śmietana, frużelinaPrzygotowanieWszystkie składniki ciasta miksuję w rozdrabniaczu na jednolitą masę. Odstawiam na około 5-10 minut i smażę tradycyjnie - chwilę z jednej i z drugiej strony, pilnując, by się nie przypaliły.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika