Wykonanie
Do sporządzenia ciasta naleśnikowego potrzebne będą:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody (gazowana)1 szklanka
mleka1
jajko50 ml
olejusólNajważniejszą zasadą aby uzyskać dobre ciasto naleśnikowe jest zachowanie proporcji składników 1:1:1. Czyli jedna porcja
mąki do jednej porcji
wody i jednej porcji
mleka. Ciasto jest proste do przygotowania. Wystarczy wlać
mleko i
wodę do miski dodać
jajko, szczyptę
soli i
olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej
mąkę jednocześnie mieszając tak by nie powstały grudki. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, każdorazowo smarując patelnię cienką warstwą tłuszczu.Do sporządzenia deseru potrzebne będą:250 g
serka homogenizowanego waniliowego100 g
orzechów wloskich5 łyżek
miodu20 g
masła6 naleśnikówNa rozgrzaną patelnię wkładamy
masło, gdy się rozpuści dodajemy posiekane (ale nie za drobno)
orzechy włoskie. Smażymy ja na
maśle aż nabiorą przyjemnego aromatu prażonych
orzechów oraz ich barwa zmieni się na ciemno-brązową. Następnie dodajemy
miód i podgrzewamy około 5 minut.Na każdy naleśnik nakładamy około 2-óch łyżek
serka homogenizowanego i zwijamy je w „książeczkę”. Tak uformowane naleśniki podsmażamy.Następnie wykładamy na talerz i polewamy karmelizowanymi
orzechami z
miodem.I deser gotowy!