Wykonanie
Pin It

Dziś odrywam się na chwilę od świątecznego menu i dzielę się
Wami niezwykle aromatycznym przepisem z programu "15 minut Jamiego". Przenosimy się do Kerali, przepięknego zakątka na południu Indii.Warzywne
curry jest niezwykle aromatyczne, niestety nie miałam liści
curry, które dodawał Jamie, ale i tak wachlarz aromatów i zapachów jest niesamowity. I te kolory na talerzu...Uczta dla oka i podniebienia !OliveraSkładniki:1 średni
kalafior2-3 łyżki
oleju rzepakowego1 czubata łyżeczka
gorczycy1 czubata łyżeczka
kozieradki1 czubata łyżeczka
kurkumy1 kawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka2 ząbki
czosnku4
dymki1
papryczka chili2 dojrzałe
pomidory1 puszka 400 g
mleka kokosowego1 puszka 400 g
ciecierzycy1 mała puszka 227 g kawałków
ananasaWykonanie:
Kalafiora kroimy w kliny i rozkładamy na patelni grillowej delikatnie posmarowanej
olejem. Gdy pojawią się na nich brązowe paski, przekładamy na drugą stronę.Na rozgrzanej patelni z
olejem przesmażamy nasiona
gorczycy i
kozieradki oraz
kurkumę, po czym dodajemy pokrojone w ćwiartki
pomidory. Chwilę smażymy i przekładamy do rondla.W blenderze pulsacyjnie miksujemy obrany
imbir,
czosnek,
dymki i
chili, a następnie przekładamy je do rondla z
przyprawami. Dodajemy mleczko koksowe, odsączoną
ciecierzycę i
ananasa, a na koniec zgrillowanego
kalafiora. Zwiększamy ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy dosłownie chwilę, aby
kalafior został al dente.