Wykonanie
Brzmi dziwnie? Niewątpliwie, ale smakuje rewelacyjnie! Bardzo polecam spróbować, szczególnie tym którzy lubią dania z nutką
kokosa. Delikatne, kwaskowe danie, z lekką słodkością
kokosa.główka średniego
kalafiora1 puszka
pomidorów1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 zielone
chili0,5 łyżeczki
kurkumy1 puszka
mleka kokosowego (400ml)2 łyżeczki
cukrusólKalafiora podzielić na różyczki.
Cebulę,
czosnek i
papryczkę chili posiekać, dodać
kurkumę i zmiksować na pastę. (Należy uważać na ilość użytej
papryczki chili, dla osób nie lubiących ostrych potraw, dodać tylko odrobinę). Na patelni rozgrzać
olej i przesmażyć na nim pastę
cebulową, aż aromat się uwolni, jednak aby
cebula się nie przypaliła.Dodać
kalafiora, dokładnie wymieszać, aby wszystkie różyczki pokryły się masą
cebulową. Następnie dodać
mleko kokosowe,
cukier i
sól do smaku. Wszystko delikatnie wymieszać, gotować przez kilka minut. Wlać
pomidory, zamieszać i gotować na niewielkim ogniu aż
kalafior będzie miękki. Podawać.
Smacznego!