ßßß Cookit - przepis na Aloo Gobi - indyjskie curry z ziemniaków i kalafiora

Aloo Gobi - indyjskie curry z ziemniaków i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Aloo gobi to kolejne warzywne curry, które chciałbym Wam zaprezentować. Aloo to ziemniaki, natomiast gobi to kalafior - naprawdę proste tłumaczenie nazwy. To bogate w smaki danie kuchni indyjskiej, malezyjskiej i pakistańskiej doskonale nada się zarówno jako przystawka do dań mięsnych jak i danie główne. Jego podstawą są ziemniaki i kalafior, a całości dopełniają pomidory i odrobina przypraw. Jak na danie indyjskiej kuchni jest ich naprawdę niewiele :-)
Składniki (2 porcje):
1/2 małego kalafiora
200 g małych ziemniaków
1 mała szalotka bananowa, drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki (nasiona)
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżka startego imbiru
3 liście curry
szczypta sproszkowanego chilli
1 zielona papryczka chilli, przekrojona wzdłuż
1 puszka pomidorów, w całości
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
2 łyżki oleju lub ghee - do smażenia
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać imbir, czosnek, gorczycę, liście curry, kurkumę, kozieradkę i obie chilli. Smażyć dalej, aż nasionka gorczycy zaczną pękać. Pomidory z puszki odsączyć od soku i lekko je przesiekać. Dodać na patelnię razem z cukrem i smażyć przez 2 minuty.
Obrane i pokrojone w średniej wielkości ziemniaki dodać na patelnię, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać 200 ml wody, zagotować i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotować kalafior. Podzielić go na małe różyczki i dokładnie opłukać,a następnie dodać go do duszących się ziemniaków. Zwiększyć ogień, a gdy zawartość patelni zacznie się gotować znów go zmniejszyć i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Sos w większości powinien odparować, a skrobia z ziemniaków go zagęścić. Całość można na chwilkę przed końcem duszenia doprawić i zagęścić koncentratem pomidorowym.
Smacznego :-)
Zapraszam również na:
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/02/aloo-gobi-indyjskie-curry-z-ziemniakow-i-kalafiora.html