ßßß
Składniki (2 porcje):1/2 małego kalafiora200 g małych ziemniaków1 mała szalotka bananowa, drobno posiekana1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki (nasiona)1 łyżeczka czarnej gorczycy1 łyżka startego imbiru3 liście curryszczypta sproszkowanego chilli1 zielona papryczka chilli, przekrojona wzdłuż1 puszka pomidorów, w całości1 łyżka koncentratu pomidorowegoszczypta cukru, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku2 łyżki oleju lub ghee - do smażenia
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać imbir, czosnek, gorczycę, liście curry, kurkumę, kozieradkę i obie chilli. Smażyć dalej, aż nasionka gorczycy zaczną pękać. Pomidory z puszki odsączyć od soku i lekko je przesiekać. Dodać na patelnię razem z cukrem i smażyć przez 2 minuty.Obrane i pokrojone w średniej wielkości ziemniaki dodać na patelnię, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać 200 ml wody, zagotować i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.W międzyczasie przygotować kalafior. Podzielić go na małe różyczki i dokładnie opłukać,a następnie dodać go do duszących się ziemniaków. Zwiększyć ogień, a gdy zawartość patelni zacznie się gotować znów go zmniejszyć i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Sos w większości powinien odparować, a skrobia z ziemniaków go zagęścić. Całość można na chwilkę przed końcem duszenia doprawić i zagęścić koncentratem pomidorowym.Smacznego :-)Zapraszam również na: