Wykonanie
Aloo gobi to kolejne warzywne
curry, które chciałbym Wam zaprezentować. Aloo to
ziemniaki, natomiast gobi to
kalafior - naprawdę proste tłumaczenie nazwy. To bogate w smaki danie kuchni indyjskiej, malezyjskiej i pakistańskiej doskonale nada się zarówno jako przystawka do dań
mięsnych jak i danie główne. Jego podstawą są
ziemniaki i
kalafior, a całości dopełniają
pomidory i odrobina przypraw. Jak na danie indyjskiej kuchni jest ich naprawdę niewiele :-)

Składniki (2 porcje):1/2 małego
kalafiora200 g małych
ziemniaków1 mała
szalotka bananowa, drobno posiekana1 duży ząbek
czosnku, pokrojony w cienkie plasterki1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
kozieradki (nasiona)1 łyżeczka czarnej
gorczycy1 łyżka startego
imbiru3 liście
curryszczypta sproszkowanego
chilli1 zielona
papryczka chilli, przekrojona wzdłuż1 puszka
pomidorów, w całości1 łyżka
koncentratu pomidorowegoszczypta
cukru,
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku2 łyżki
oleju lub ghee - do smażenia

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać
szalotkę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać
imbir,
czosnek,
gorczycę, liście
curry,
kurkumę,
kozieradkę i obie
chilli. Smażyć dalej, aż nasionka
gorczycy zaczną pękać.
Pomidory z puszki odsączyć od soku i lekko je przesiekać. Dodać na patelnię razem z
cukrem i smażyć przez 2 minuty.Obrane i pokrojone w średniej wielkości
ziemniaki dodać na patelnię, oprószyć
solą i
pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać 200 ml
wody, zagotować i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.W międzyczasie przygotować
kalafior. Podzielić go na małe różyczki i dokładnie opłukać,a następnie dodać go do duszących się
ziemniaków. Zwiększyć ogień, a gdy zawartość patelni zacznie się gotować znów go zmniejszyć i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Sos w większości powinien odparować, a
skrobia z
ziemniaków go zagęścić. Całość można na chwilkę przed końcem duszenia doprawić i zagęścić
koncentratem pomidorowym.Smacznego :-)Zapraszam również na: