Wykonanie
Pin It

Na targach i bazarach zrobiło się kolorowo. Maj jest najbardziej kolorowym miesiącem w roku, więc trzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna z bardziej kolorowych
polskich zup:
botwinka.

Składniki:3 nóżki
kurczaka1
marchewka1 mała
pietruszkakawałek
selera1 1/2 litra
wodypęczek
botwinkiszczypta kwasku
cytrynowego1 mały kubek
śmietanysól,
pieprz2
jajka ugotowane na twardo
szczypiorekWykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę i
selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z
kurczakiem, zalewamy zimną
wodą. Gotujemy do miękkości warzyw.
Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe
buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5 minutach dodajemy pokrojone w paski liście
botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy
śmietanę z odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy
szczypiorek. Podajemy z
jajkiem pokrojonym w ósemki.