Wykonanie
Botwinka to dla mnie obowiązkowa zupa przygotowana wiosną. Bardzo smaczna, pełna wartości odżywczych a w dodatku uboga w kalorie.Myślę że większość z nas ją uwielbia.

SKŁADNIKI :1 pęczek
botwinki z
buraczkami (jeżeli
botwinka nie ma jeszcze
buraczków, należy dodać dużego
buraczka)1
marchewka1
pietruszka, kawałek
selera3
ziemniaki1
kostka rosołowasok z 1/2
cytrynysól,
pieprz do smaku2 litry
wody2-3
jajka ugotowane na twardoJarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ( łącznie z
buraczkiem), przekładamy do garnka, dodajemy
kostkę rosołową, zalewamy
wodą i gotujemy około 20 minut. Kiedy jarzyny zmiękną, i zupa jest prawie gotowa,na koniec wrzucamy umyte i pokrojone liście
buraczka. Następnie zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Podajemy z odrobiną
śmietany i ugotowanymi
jajkami na twardo. Pyszna również na drugi dzień. Smacznego.