ßßß
składniki:duży pęczek botwinki3 średnie ziemniaki2 marchewkikawałek selerapietruszkaporliście selera, pora i pietruszki związane nicią100ml kwaśnej śmietany2 łyżki mąki pszennejsól, pieprzsok z połowy cytrynypęczek koperkuPrzygotowujemy wywar z pokrojonych w kostkę warzyw. Po ok. 20 min. gotowania dodajemy umyte i pokrojone w kostkę buraczki i ziemniaki. Zagotowujemy.
Następnie kroimy drobno liście botwinki z łodyżkami i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. do miękkości ziemniaków, buraczki powinny być lekko chrupkie.Dla zachowania żywego koloru dodajemy sok z cytryny, a następnie pokrojony drobno koperek.Następnie zaprawiamy zupę. W kubku z niewielką ilością zimnej wody rozrabiamy mąkę pszenną i wlewamy po trochu do zupy.Potem hartujemy śmietanę gorącym wywarem i dodajemy mieszając intensywnie trzepaczką w garnku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!