Wykonanie
W Halloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy
dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :)
Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :)Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy z tego bloga .


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczeniaIlość porcji: Duża blacha około 24 na 30 centymetrówSkładniki:Na ciasto:

300g
cukru200g
mąki pszennej200ml
mleka175ml
oleju50g
kakao4
jajka (fantastyczną promocję na
jajka znajdziecie TUTAJ)1 ½ łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonejPolewa:

150g
gorzkiej czekolady100ml
śmietany kremówkiLukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruBarwnik spożywczy (biały, szary lub czarny)Ponadto:Kilka podłożonych
biszkoptów, kostka
gorzkiej czekolady na napisyDo dużej miski przesiewamy
mąkę i
kakao, dodajemy
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier waniliowy i zwykły
cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli
mleko,
olej oraz roztrzepane
jajka. Do płynnych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.Przygotowujmy
lukier: Do szklanki wbijamy
białko, a następnie stopniowo dosypujemy
cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały
lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne
biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem.
Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy
biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką
czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia.Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy
śmietankę kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną
czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia
czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy do ostudzenia.Wierzch przestudzonego ciasta ścinamy i kruszymy na „ziemię”. Ciasto polewamy
czekoladą, a następnie posypujemy pokruszonym
ciastem. Następnie delikatnie umieszczamy „nagrobki” w „ziemi”. Ozdabiamy ciasto
białym lukrem rysując na nim pajęczyny. Możemy dorzucić kilka listków
mięty jako „krzaki”. Gotowe. Smacznego :)




