ßßß Cookit - przepis na Tort nutella

Tort nutella

nazwa

Wykonanie

Tort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy).
Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :).
Przepis jest na tortownicę 23 – 24 cm.
(Szklanka o pojemności 250 ml)
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
18 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
18 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 8 godzin
Tort nutella
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
18 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 8 godzin
Porcje Czas przygotowania
18 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 8 godzin
Składniki
Biszkopt
5 szt. jajek
3/4 szklanki cukru(najlepiej drobnego do wypieków)
3/4 szklanki mąki(tortowej, przesianej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem
400 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
230 g nutelli(małe opakowanie)
Inne
1 szklanka orzechów/migdałów(pokrojonych)
3/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki wódki/likieru pomarańczowego(opcjonalnie)
1/2 szklanki kandyzowanej wiśni
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy wsypać przesianą mąkę (najlepiej w 3 partiach). Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły (dzięki temu biszkopt nie opadnie).
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić w formie na podłogę, studzić w temperaturze pokojowej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem
Śmietana powinna być zimna. Śmietanę ubić na sztywno.
Do śmietany dodać mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać nutellę (krem czekoladowo - orzechowy powinien być ciepły, łatwiej będzie go wymieszać z masą serowo - śmietanową).
Nasączenie i dekoracja
Pokrojony na blaty biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (opcjonalnie wzbogacony alkoholem).
Pierwszy blat ułożyć na paterze i przełożyć 1/3 kremu, ułożyć kolejny blat i też przełożyć 1/3 kremu i ułożyć ostatni blat.
Wierzch tortu i boki pokryć pozostałym kremem. Boki obsypać pokrojonymi orzechami. Na wierzchu ułożyć kandyzowaną wiśnię. Można ułożyć też gotowe dekoracje czekoladowe.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tort-nutella