Wykonanie
Tort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort
czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać
słodycz kremu
biszkopt nasączyłam
sokiem świeżo wyciśniętym
sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę
wódki (może być też
rum lub
likier cytrusowy).Co do dekoracji
tortu to z racji
pory roku i braku dostępu do świeżych
owoców sezonowych typu
truskawka,
malina czy
jagoda, użyłam kandyzowanych
wiśni i gotowych listków
czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi
migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :).Przepis jest na tortownicę 23 – 24 cm.(Szklanka o pojemności 250 ml)

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 8 godzin

Tort nutellaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 8 godzinSkładniki
Biszkopt5 szt.
jajek3/4 szklanki
cukru(najlepiej drobnego do wypieków)3/4 szklanki
mąki(tortowej, przesianej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem400 ml
śmietany kremówki250 g
mascarpone230 g nutelli(małe opakowanie)Inne1 szklanka orzechów/migdałów(pokrojonych)3/4 szklanki soku z
pomarańczy2 łyżki wódki/likieru
pomarańczowego(opcjonalnie)1/2 szklanki kandyzowanej
wiśniPorcje: porcjiSposób przygotowania
BiszkoptWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.Następnie dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy wsypać przesianą
mąkę (najlepiej w 3 partiach). Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły (dzięki temu
biszkopt nie opadnie).Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno),
boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić w formie na podłogę, studzić w temperaturze pokojowej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.Krem
Śmietana powinna być zimna.
Śmietanę ubić na sztywno.Do
śmietany dodać
mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać nutellę (
krem czekoladowo -
orzechowy powinien być ciepły, łatwiej będzie go wymieszać z masą
serowo -
śmietanową).Nasączenie i dekoracjaPokrojony na blaty
biszkopt nasączyć
sokiem pomarańczowym (opcjonalnie wzbogacony
alkoholem).Pierwszy blat ułożyć na paterze i przełożyć 1/3 kremu, ułożyć kolejny blat i też przełożyć 1/3 kremu i ułożyć ostatni blat.Wierzch
tortu i boki pokryć pozostałym kremem. Boki obsypać pokrojonymi
orzechami. Na wierzchu ułożyć kandyzowaną
wiśnię. Można ułożyć też gotowe dekoracje
czekoladowe.Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Share this Recipe