ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 8 godzin
Tort nutellaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 8 godzinPorcje Czas przygotowania18 porcji 45 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 8 godzinSkładnikiBiszkopt5 szt. jajek3/4 szklanki cukru(najlepiej drobnego do wypieków)3/4 szklanki mąki(tortowej, przesianej)1/4 szklanki mąki ziemniaczanejKrem400 ml śmietany kremówki250 g mascarpone230 g nutelli(małe opakowanie)Inne1 szklanka orzechów/migdałów(pokrojonych)3/4 szklanki soku z pomarańczy2 łyżki wódki/likieru pomarańczowego(opcjonalnie)1/2 szklanki kandyzowanej wiśniPorcje: porcjiSposób przygotowaniaBiszkoptWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 170 stopni C.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy wsypać przesianą mąkę (najlepiej w 3 partiach). Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły (dzięki temu biszkopt nie opadnie).Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić w formie na podłogę, studzić w temperaturze pokojowej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.KremŚmietana powinna być zimna. Śmietanę ubić na sztywno.Do śmietany dodać mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach, następnie dodać nutellę (krem czekoladowo - orzechowy powinien być ciepły, łatwiej będzie go wymieszać z masą serowo - śmietanową).Nasączenie i dekoracjaPokrojony na blaty biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (opcjonalnie wzbogacony alkoholem).Pierwszy blat ułożyć na paterze i przełożyć 1/3 kremu, ułożyć kolejny blat i też przełożyć 1/3 kremu i ułożyć ostatni blat.Wierzch tortu i boki pokryć pozostałym kremem. Boki obsypać pokrojonymi orzechami. Na wierzchu ułożyć kandyzowaną wiśnię. Można ułożyć też gotowe dekoracje czekoladowe.Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Share this Recipe