ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku w wersji light

Ryba po grecku w wersji light

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku jak już wielu wiadomo z Grecją ma niewiele wspólnego. Za to potrawę chyba można uznać za tradycyjnie polską. W oryginale ryba powinna być smażona. Ja jednak tę potrawę wolę w wersji odchudzonej. Szczególnie na święta Bożego Narodzenia gdzie tradycyjne potrawy ociekają olejem i wytarzane są w majonezie
Ryba po grecku w wersji light
Print Recipe
Danie Dania główne, Kolacja
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Ryba po grecku w wersji light
Print Recipe
Danie Dania główne, Kolacja
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 15 minut
Czas gotowania
25 minut
Składniki
500 g filetów ryby(np. mintaj)
300 g cebuli
200 g marchwi
50 g pietruszki
50 g selera
200 g koncentratu pomidorowego
200 ml wody
1 łyżeczka fasoli
1 łyżeczka musztardy
2 szt. liścia laurowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oleju
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Rybę delikatnie posolić i skropić cytryną. Ugotować parze (około 20 minut dla większości parowarów, uważać aby nie przesuszyć ryby).
Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wsypać do garnka, dodać przyprawy, olej, wodę oraz przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Sos i rybę można gotować jednocześnie. Po ugotowaniu ułożyć filety rybne na talerzu, następnie ułożyć sos warzywny. Można podawać na gorąco jak i na zimno.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/ryba-po-grecku-w-wersji-light