Wykonanie
Ryba po grecku jak już wielu wiadomo z Grecją ma niewiele wspólnego. Za to potrawę chyba można uznać za tradycyjnie polską. W oryginale
ryba powinna być smażona. Ja jednak tę potrawę wolę w wersji odchudzonej. Szczególnie na święta Bożego Narodzenia gdzie tradycyjne potrawy ociekają
olejem i wytarzane są w
majonezie
Ryba po grecku w wersji lightPrint RecipeDanie Dania główne, KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minut
Ryba po grecku w wersji lightPrint RecipeDanie Dania główne, KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutSkładniki500 g
filetów ryby(np.
mintaj)300 g
cebuli200 g
marchwi50 g
pietruszki50 g
selera200 g
koncentratu pomidorowego200 ml
wody1 łyżeczka
fasoli1 łyżeczka
musztardy2 szt.
liścia laurowego1/2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
olejuPorcje: porcjiSposób przygotowania
Rybę delikatnie posolić i skropić
cytryną. Ugotować parze (około 20 minut dla większości parowarów, uważać aby nie przesuszyć
ryby).Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wsypać do garnka, dodać
przyprawy,
olej,
wodę oraz
przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.Sos i
rybę można gotować jednocześnie. Po ugotowaniu ułożyć
filety rybne na talerzu, następnie ułożyć sos warzywny. Można podawać na gorąco jak i na zimno.Share this Recipe