ßßß
Ryba po grecku w wersji lightPrint RecipeDanie Dania główne, KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minut
Ryba po grecku w wersji lightPrint RecipeDanie Dania główne, KolacjaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 15 minutCzas gotowania25 minutSkładniki500 g filetów ryby(np. mintaj)300 g cebuli200 g marchwi50 g pietruszki50 g selera200 g koncentratu pomidorowego200 ml wody1 łyżeczka fasoli1 łyżeczka musztardy2 szt. liścia laurowego1/2 łyżeczki oregano1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżki olejuPorcje: porcjiSposób przygotowaniaRybę delikatnie posolić i skropić cytryną. Ugotować parze (około 20 minut dla większości parowarów, uważać aby nie przesuszyć ryby).Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wsypać do garnka, dodać przyprawy, olej, wodę oraz przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.Sos i rybę można gotować jednocześnie. Po ugotowaniu ułożyć filety rybne na talerzu, następnie ułożyć sos warzywny. Można podawać na gorąco jak i na zimno.Share this Recipe