Wykonanie
Kasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim
stole. Zdaje sobie sprawę,że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej...Składniki:1szkl.
kaszy jaglanej½
czerwonej papryki1
pomidor, ½
bakłażana lub
cukinii1
por (jasna część), lub 1
cebulanatka pietruszki, 1
jajkoprzyprawyolej do smażeniaWykonanie:
Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej
wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, dodać
por, następnie
paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i
pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić.
kaszę wymieszać z warzywami i
jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie
kasza bardzo dobrze się komponuje z
serem, więc podałam z
wiejskim serkiem i
brokułami. Smacznego:)