ßßß
Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Skusiły mnie te aromatyczne bułeczki, bo tam gdzie cynamon i jabłka pysznie być musi;-)Przepis mówi o wykorzystaniu formy na muffinki, ale jak ktoś jej nie posiada, to również może upiec je jako bułeczki drożdżowe, ułożone na blasze. Nie zmniejszy to absolutnie ich walorów smakowych. Zapraszam na ich skosztowanie:-)Przepis na te cynamonowe bułeczki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki.
Składniki:Ciasto:250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta soliNadzienie:2 średniej wielkości jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru40g masła1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia jabłekDodatkowo:cukier do posypania ciasta1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciastamasło i mąka do formyWykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia- piekarnik nagrzać do 180 stopni- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:Bożena - Moje domowe kucharzenieWiosenka - Eksplozja smakuPatrycja - Patison w kuchni Iza - Smaczna PyzaJola - Smak mojego domuJustyna - Gotowanie i pieczenieDorota - Moje małe czarowanieKasia - Mia CucinaAlina - Ala piecze i gotujeAgata - Kulinarne przygody Gatity6 nieboEdyta - Pasja smakuMarzena - Zacisze kuchenneMarzena- Kulinarne Szaleństwa ManiusiBernadetta - Prawo do gotowania z pasjąMagda - Magdalena w kuchniMałgorzata - Smaki Alzacji i nie tylkoMonika - Matka wariatkaJoanna - zdjęcie na FBKasia - Kasia in the kitchenAnia - Everyday flavours