ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami

Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Skusiły mnie te aromatyczne bułeczki, bo tam gdzie cynamon i jabłka pysznie być musi;-)
Przepis mówi o wykorzystaniu formy na muffinki, ale jak ktoś jej nie posiada, to również może upiec je jako bułeczki drożdżowe, ułożone na blasze. Nie zmniejszy to absolutnie ich walorów smakowych. Zapraszam na ich skosztowanie:-)
Przepis na te cynamonowe bułeczki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
Dodatkowo:
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
masło i mąka do formy
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni Iza - Smaczna Pyza
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Dorota - Moje małe czarowanie
Kasia - Mia Cucina
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Marzena - Zacisze kuchenne
Marzena- Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Magda - Magdalena w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka
Joanna - zdjęcie na FB
Kasia - Kasia in the kitchen
Ania - Everyday flavours
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/bueczki-drozdzowe-muffinkowe-z.html