Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Skusiły mnie te aromatyczne bułeczki, bo tam gdzie
cynamon i
jabłka pysznie być musi;-)Przepis
mówi o wykorzystaniu formy na muffinki, ale jak ktoś jej nie posiada, to również może upiec je jako bułeczki
drożdżowe, ułożone na blasze. Nie zmniejszy to absolutnie ich walorów
smakowych. Zapraszam na ich skosztowanie:-)Przepis na te
cynamonowe bułeczki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki.
Składniki:Ciasto:250g
mąki pszennej15g
drożdży125ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30g
masłaszczypta
soliNadzienie:2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru40g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia
jabłekDodatkowo:
cukier do posypania ciasta1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta
masło i
mąka do formyWykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
mleko lekko podgrzać tak, by było letnie-
drożdże rozkruszyć, zalać połową
mleka, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 0,5 łyżki
cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)-
masło roztopić, ostudzić-
mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
żółtko, resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn
drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo
masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie-
masło roztopić, dodać
cynamon i
cukier, wymieszać-
jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie
sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone
jabłka wymieszać z
mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać
mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem
masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście
jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego
boku- formę na muffiny wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- rulon z ciasta pokroić
ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia- piekarnik nagrzać do 180 stopni-
jajko roztrzepać z
mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać
cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:Bożena - Moje domowe kucharzenieWiosenka - Eksplozja smakuPatrycja -
Patison w kuchni Iza - Smaczna PyzaJola - Smak mojego domuJustyna - Gotowanie i pieczenieDorota - Moje małe czarowanie
Kasia - Mia Cucina
Alina - Ala piecze i gotujeAgata - Kulinarne przygody Gatity6 nieboEdyta - Pasja smakuMarzena - Zacisze kuchenneMarzena- Kulinarne Szaleństwa ManiusiBernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Magda - Magdalena w kuchniMałgorzata - Smaki Alzacji i nie tylkoMonika - Matka wariatkaJoanna - zdjęcie na FB
Kasia -
Kasia in the kitchenAnia - Everyday flavours