ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami

Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było mnie z Wypiekaniem na śniadanie . Akcja piekących razem choć wirtualnie blogerów miała wakacyjną przerwę a potem mój urlop uniemożliwił mi udział w kolejnych odsłonach, ale dzisiaj wracam i to z pysznymi bułeczkami.
Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych .
Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę w postaci cudownego smaku. Obiecuję!
Muffiny drożdżowe z cynamonem i jabłkami
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki:
CIASTO - 250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 żółtko
50 g cukru zwykłego albo trzcinowego demerara
30 g masła
szczypta soli
NADZIENIE - 2 jabłka średniej wielkości, u mnie Champion
sok z połowy cytryny
20 g mąki ziemniaczanej
40 g masła
20 g cukru
10 g mielonego cynamonu
DO WYKOŃCZENIA - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
2-3 łyżeczki cukru zwykłego albo trzcinowego demerara
ew. dodatkowo trochę masła i mąki do formy
CIASTO - mąkę przesiałam, mleko lekko podgrzałam, masło roztopiłam. Do kubka wkruszyłam drożdże. Rozmieszałam je z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiłam na ok. 20 minut aż spieniły się i zaczęły rosnąć. Do pozostałej mąki dodałam resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn, żółtko oraz resztę mleka. Zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączyły dolałam przestudzone masło i wyrabiałam dalej przez ok. 10-15 minut aż ciasto było zupełnie gładkie i odchodziło od rąk i miski. Uformowane w kulę zostawiłam w misce przykrywając wilgotną ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość co u mnie trwało niewiele więcej jak godzinę.
Naszykowałam formę do muffinów. Można jej wgłębienia wysmarować cienko masłem i wysypać mąką. Ja jednak postanowiłam wyłożyć je papierem do pieczenia. W tym celu naszykowałam sobie 24 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia o boku ok. 10 cm. Składałam je po 2 sztuki krzyżując i wciskając w zagłębienia foremki.
NADZIENIE - jabłka umyłam i obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam dokładnie a następnie przełożyłam na sitko i zostawiłam żeby odciekł sok. Po ok. 30 minutach lekko odcisnęłam i jabłkowe wiórki wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Odlany sok można po prostu wypić.
Masło roztopiłam i wymieszałam z cukrem oraz cynamonem.
BUŁECZKI/MUFFINY - wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając pięścią i lekko zagniotłam. Na oprószonej niewielką ilością mąki stolnicy rozwałkowałam ciasto na dość cienki prostokątny placek o wymiarach ok. 32x40 cm. Przy pomocy pędzelka posmarowałam całą powierzchnią ciasta słodkim masłem cynamonowym. Posypałam wiórkami jabłka starając się rozłożyć je równomiernie. Ciasto zwinęłam wzdłuż dłuższego boku w dość ciasny rulon. Ostrym nożem pokroiłam na mniej więcej równe kawałki szerokości ok. 3,5 cm.
Kawałki rolady układałam przecięciem do dołu w naszykowanej i wyłożonej papierem formie na muffiny. Formę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na ok. 20-30 minut żeby ciasto się napuszyło. Żółtko roztrzepałam z mlekiem i posmarowałam wierzch bułeczek. Posypałam je także odrobiną cukru.
Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wyrosły i ładnie się zrumieniły. Po upieczeniu studziłam na kratce.
Przepis na te smakołyki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Dorota - Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Magda - Magdalena w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka
Joanna - zdjęcie na FB
Ania - Everyday flavours i Kasia - Kasia in the kitchen, której jakoś ciężko było dostosować się do reguł panujących przy tej zabawie i najpierw dodać pełną listę uczestników a potem podlinkować ich blogi tak jak to zrobili wszyscy inni. Przykre
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/buleczki-drozdzowe-muffinkowe-z-cynamonem-i-jablkami.html