Wykonanie
Kolejne Wypiekanie na śniadanie i
drożdżowe mufinki wg tego przepisu..Razem ze mną mufinki piekły: Agnieszka, Patrycja, Izabela,Jola, Justyna,Dorotka, 6 niebo, Edyta,
Kasia, Ala, Agata, Marzena, Bernadetta,Marzena, Magdalena, Małgosia, Matka Wariatka, Joanna i Joanna ..
ciasto250g
mąki pszennej15g
drożdży125ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30g
masłaszczypta
solinadzienie2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru40g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia
jabłekdodatkowo
cukier do posypania ciasta1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta
masło i
mąka do formySkładniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłego
mleka, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 0,5 łyżki
cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
żółtko, resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn
drożdżowy,wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo
masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie-
masło roztopić, dodać
cynamon i
cukier, wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie
sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku, następnie wymieszać z
mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać
mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem
masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście
jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego
boku i pokroić
ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości).K ażdą z części przełożyć do zagłębień w formie na mufinki jednym z rozcięć do góry.P rzykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia.P iekarnik nagrzać do 180 stopni.Mufinki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, następnie posypać
cukrem.W stawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone). Upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.P rzechowywać pod przykryciem.