Wykonanie
Drożdżowe muffiny zawijane z
cynamonem i
jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z
cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest
cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż
cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.Klasyczne ślimaczki
cynamonowe wzbogaciłam o dodatek
jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok
śliwek i
gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk .
Składniki:CIASTO250g
mąki pszennej15g
drożdży125ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30g
masłaszczypta
soliNADZIENIE2 średniej wielkości
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru40g
masła1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia
jabłekcukier do posypania ciasta1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania ciasta
masło i
mąka do formy
Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
mleko lekko podgrzać tak, by było letnie-
drożdże rozkruszyć, zalać połową
mleka, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 0,5 łyżki
cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)-
masło roztopić, ostudzić-
mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
żółtko, resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn
drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo
masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie-
masło roztopić, dodać
cynamon i
cukier, wymieszać-
jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie
sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone
jabłka wymieszać z
mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać
mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem
masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście
jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego
boku- formę na muffiny wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- rulon z ciasta pokroić
ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia- piekarnik nagrzać do 180 stopni-
jajko roztrzepać z
mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać
cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem
Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego
cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych
jabłek.Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej.