ßßß
Składniki:CIASTO250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta soliNADZIENIE2 średniej wielkości jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru40g masła1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia jabłekcukier do posypania ciasta1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciastamasło i mąka do formy
Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia- piekarnik nagrzać do 180 stopni- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem
Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek.Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej.