ßßß Cookit - przepis na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym

bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Rok 2016 witam o to takimi małymi "bułeczkami" na słodko, z nutą cynamonu i polanę syropem cukrowym - swoją drogą zbyt piękne nie są piękne, nie okłamujmy się. Zamiast pójść w górę poszły w boki - jakaś sugestia? że wszystko co robię, idzie w biodra? Może i nie są to idealnie zrobione bułki, ale jest to moje pierwsze podejście do tego typu spraw - wszystko przede mną, w zbieraniu doświadczenia! Doskonale sobie zdaje sprawę,że moje niby bułeczki drożdżowe raczej przypominają jakaś kanapkę, ale uwierzcie mi na słowo - one były okrągłe jak bułeczki, podczas pieczenia się rozlazły - co jednak nie wpłynęło na ich smak. Jeszcze wiele nauki przede mną w tematyce "bułeczek drożdżowych". Śmiało mogę uznać,że niżej pokazany wypiek to nic innego jak bubel.
MUS JABŁKOWY
około 20 średniej wielkości jabłek
sok z cytryny średniej wielkości
3-4 duże czubate łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę, zalewamy sokiem z cytryny dodajemy cukier, mieszamy całość. Tak przygotowanie jabłka wstawiamy na około godzinę. Pierwsze 30 min jabłka prażymy pod przykryciem, aby puściły soki - od czasu do czasu mieszamy. Ostatnie 30 min prażymy jabłka bez przykrycia, w celu zredukowania płynów. Kiedy jabłka całkowicie się i nabiorą lekko pomarańczowego koloru, dodajemy cynamon oraz opcjonalnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, żeby mus zagęścić. Całość dusimy około 5 min, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PS. Taki mus możemy przechowywać w słoikach, tylko pamiętajcie żeby jeszcze gorący wkładać do dobrze wyparzonych słoików, i porządnie zakręcić.
około 500 gram przesianej mąki
1 kostka masła
2 średnie jajka
100 gram świeżych drożdży
150 ml mleka 3,2 %
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżka cukru
1 rozbełtane jajko
Przygotowanie
Kostkę masła roztapiamy w rondelku, i czekamy aż lekko przestygnie. Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i lekko przestudzonym masłem i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, które lekko roztrzepujemy, potem dodajemy sól, cukier oraz mąkę i całość mieszamy łyżką do uzyskania jednej masy. Całość zagniatamy w elastyczną kulkę, i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. (w moim przypadku, ciasto stało przy kaloryferze). Podwojone ciasto, wałkujemy bądź urywamy po kawałku i formujemy okrąg, napełniamy go zimnym musem i zaklejamy od spodu. Bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, i pieczemy około 20 min w 175 stopniach.
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2016/01/bueczki-drozdzowe-z-musem-jabkowym.html