ßßß
MUS JABŁKOWYokoło 20 średniej wielkości jabłeksok z cytryny średniej wielkości3-4 duże czubate łyżki cukru2 łyżki cynamonu2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)PrzygotowanieJabłka obieramy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę, zalewamy sokiem z cytryny dodajemy cukier, mieszamy całość. Tak przygotowanie jabłka wstawiamy na około godzinę. Pierwsze 30 min jabłka prażymy pod przykryciem, aby puściły soki - od czasu do czasu mieszamy. Ostatnie 30 min prażymy jabłka bez przykrycia, w celu zredukowania płynów. Kiedy jabłka całkowicie się i nabiorą lekko pomarańczowego koloru, dodajemy cynamon oraz opcjonalnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, żeby mus zagęścić. Całość dusimy około 5 min, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.PS. Taki mus możemy przechowywać w słoikach, tylko pamiętajcie żeby jeszcze gorący wkładać do dobrze wyparzonych słoików, i porządnie zakręcić.
około 500 gram przesianej mąki1 kostka masła2 średnie jajka100 gram świeżych drożdży150 ml mleka 3,2 %1 łyżeczka soli1 i 1/2 łyżka cukru1 rozbełtane jajkoPrzygotowanieKostkę masła roztapiamy w rondelku, i czekamy aż lekko przestygnie. Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i lekko przestudzonym masłem i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, które lekko roztrzepujemy, potem dodajemy sól, cukier oraz mąkę i całość mieszamy łyżką do uzyskania jednej masy. Całość zagniatamy w elastyczną kulkę, i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. (w moim przypadku, ciasto stało przy kaloryferze). Podwojone ciasto, wałkujemy bądź urywamy po kawałku i formujemy okrąg, napełniamy go zimnym musem i zaklejamy od spodu. Bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, i pieczemy około 20 min w 175 stopniach.