Wykonanie
Rok 2016 witam o to takimi małymi "bułeczkami" na słodko, z nutą
cynamonu i polanę
syropem cukrowym - swoją
drogą zbyt piękne nie są piękne, nie okłamujmy się. Zamiast pójść w górę poszły w boki - jakaś sugestia? że wszystko co robię, idzie w biodra? Może i nie są to idealnie zrobione
bułki, ale jest to moje pierwsze podejście do tego typu spraw - wszystko przede mną, w zbieraniu doświadczenia! Doskonale sobie zdaje sprawę,że moje niby bułeczki
drożdżowe raczej przypominają jakaś kanapkę, ale uwierzcie mi na słowo - one były okrągłe jak bułeczki, podczas pieczenia się rozlazły - co jednak nie wpłynęło na ich smak. Jeszcze wiele nauki przede mną w tematyce "bułeczek
drożdżowych". Śmiało
mogę uznać,że niżej pokazany wypiek to nic innego jak bubel.
MUS JABŁKOWYokoło 20 średniej wielkości
jabłeksok z cytryny średniej wielkości3-4 duże czubate łyżki
cukru2 łyżki
cynamonu2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę, zalewamy
sokiem z cytryny dodajemy
cukier, mieszamy całość. Tak przygotowanie
jabłka wstawiamy na około godzinę. Pierwsze 30 min
jabłka prażymy pod przykryciem, aby puściły
soki - od czasu do czasu mieszamy. Ostatnie 30 min prażymy
jabłka bez przykrycia, w celu zredukowania płynów. Kiedy
jabłka całkowicie się i nabiorą lekko
pomarańczowego koloru, dodajemy
cynamon oraz opcjonalnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną, żeby mus zagęścić. Całość dusimy około 5 min, i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.PS. Taki mus możemy przechowywać w słoikach, tylko pamiętajcie żeby jeszcze gorący wkładać do dobrze wyparzonych słoików, i porządnie zakręcić.
około 500 gram przesianej
mąki1 kostka
masła2 średnie
jajka100 gram świeżych
drożdży150 ml
mleka 3,2 %1 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżka
cukru1 rozbełtane
jajkoPrzygotowanieKostkę
masła roztapiamy w rondelku, i czekamy aż lekko przestygnie. Do miski rozkruszamy
drożdże, zalewamy je
mlekiem i lekko przestudzonym
masłem i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy
jajka, które lekko roztrzepujemy,
potem dodajemy
sól,
cukier oraz
mąkę i całość mieszamy łyżką do uzyskania jednej masy. Całość zagniatamy w elastyczną kulkę, i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. (w moim przypadku, ciasto stało przy kaloryferze). Podwojone ciasto, wałkujemy bądź urywamy po kawałku i formujemy okrąg, napełniamy go zimnym musem i zaklejamy od
spodu. Bułeczkę smarujemy rozbełtanym
jajkiem, i pieczemy około 20 min w 175 stopniach.