ßßß
Składniki : cytujeciasto250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie2 średniej wielkości jabłka * użyłam 31 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru * użyłam trzcinowego dark muscavado40g masła1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia jabłekcukier do posypania ciasta1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciastamasło i mąka do formyWykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)* no cóż gdzieś mi znikła blaszka na mniejsze muffinki hmm... więc użyłam większej blachy na 6 sztuk i na tyle też podzieliłam ciasto, dodatkowo piekłam 35 minut.- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia- piekarnik nagrzać do 180 stopni- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem

Osoby biorące udział w wypiekaniu :Bożena z bloga Moje domowe kucharzenieEksplozja smakuPatison w kuchniIza z bloga Smaczna PyzaJola z bloga Nasze zycie od kuchniDorota z bloga Moje Małe CzarowanieSzóste NieboEdyta z bloga Pasja smakuKasia z bloga Mia cucinaAlina z bloga Ala piecze i gotujeAgata z bloga Kulinarne przygody GatityMarzena z bloga Zacisze kuchenneBernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasjąMarzena z bloga Kulinarna ManiusiaMagdalena z bloga Cup&CakesMałgorzata z bloga Smaki AlzacjiMatka wariatkaJoanna Krych KlikJoanna Sienkiewicz klikJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy