ßßß
Dziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. Przygotowaliśmy je w ramach akcji Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na muffiny znajdziecie tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Koniecznie upieczcie, nie będziecie żałować, daję głowę :-).

Czas przygotowania: 140 minutProporcje na 12 sztukSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej15 g drożdży125 ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30 g masłaszczypta soliNadzienie:2 średnie jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru30 g masła1 łyżeczka mąki ziemniaczanejcukier trzcinowy do posypania ciasta
Wykonanie:Mleko lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, mleko i żółtko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Szykujemy nadzienie: jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy sok i posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z cynamonem i cukrem.Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części.Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, muffiny posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut.
W akcji uczestniczyły blogi:Moje domowe kucharzenieEksplozja smakuPatison w kuchniSmaczna pyzaNasze życie od kuchniGotowanie i pieczenieMoje małe czarowanieSzóste nieboPasja smakuMia cucinaAla piecze i gotujeZacisze kuchennePrawo do gotowania z pasjąJoanna na FBCup&CakesSmaki AlzacjiMatkaWariatkaKulinarna ManiusiaKasia in the kitchenEveryday flavours