Wykonanie
Pin It
Dziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem
drożdżowe muffiny zawijane z
jabłkiem i
cynamonem. Przygotowaliśmy je w ramach akcji Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na muffiny znajdziecie tutaj . Jak dla mnie
jabłka,
cynamon plus puchate
drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Koniecznie upieczcie, nie będziecie żałować,
daję głowę :-).
Czas przygotowania: 140 minutProporcje na 12 sztukSkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej15 g
drożdży125 ml
mleka1
żółtko3,5 łyżki
cukru30 g
masłaszczypta
soliNadzienie:2 średnie
jabłka1 czubata łyżka
cynamonu1 czubata łyżka
cukru30 g
masła1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejcukier trzcinowy do posypania ciasta
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże, pół łyżki
cukru i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą
mąkę ze szczyptą
soli, pozostały
cukier,
mleko i
żółtko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Szykujemy nadzienie:
jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy sok i posypujemy
mąką ziemniaczaną, mieszamy.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
cynamonem i
cukrem.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym
masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy
jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 12 równych części.Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, muffiny posypujemy
cukrem i pieczemy około 20 minut.
W akcji uczestniczyły blogi:Moje domowe kucharzenieEksplozja smaku
Patison w kuchniSmaczna pyzaNasze życie od kuchniGotowanie i pieczenieMoje małe czarowanieSzóste nieboPasja smakuMia cucinaAla piecze i gotujeZacisze kuchennePrawo do gotowania z pasjąJoanna na FBCup&CakesSmaki AlzacjiMatkaWariatkaKulinarna Maniusia
Kasia in the kitchenEveryday flavours