ßßß Cookit - przepis na gęsta zupa kukurydziana, czyli oryginalny corn chowder

gęsta zupa kukurydziana, czyli oryginalny corn chowder

nazwa

Wykonanie

Kiedy nabrałam ogromnej ochoty na zupę kukurydzianą zorientowałam się, że czas kukurydzy dobiega w tym sezonie końca, dobiega albo wręcz już się zakończył. Panie na targu rozkładały bezradnie ręce mówiąc: już pani nie znajdzie, a jeszcze w zeszłym tygodniu była. Jak to mówią, w oczach miałam żółcące się kolby kukurydzy wszędzie, nawet na półkach sklepowych. Popędziłam do supermarketu, jest! Jest, ale tylko gotowana, zapakowana próżniowo.
Żeby zakończyć tę mrożącą krew w żyłach opowieść, zakupiłam, okazała się doskonała, jędrna, krucha, bardzo dobrze ugotowana a nie przegotowana, w zupie sprawdziła się idealnie.
Zupa kukurydziana jest kolejną potrawą niezbędną na stole w Święto Dziękczynienia, i kolejną którą ugotujemy na warsztatach kulinarnych z Thanksgiving cooking. Mimo, że taka amerykańska ta zupa, łatwo ją wprowadzić do jadłospisu, bo kukurydzy u nas mnóstwo, a warto bo zupa doskonała.
Zimą, kiedy będzie trudno zdobyć kukurydzę, nawet tę gotowaną, można się posiłkować kukurydzą z puszki.
Składniki: na 8 porcji
2 łyżki masła
oliwa extra virgin
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
listki z 6 dużych gałązek świeżego tymianku
¼ kubka mąki pszennej
6 kubków bulionu warzywnego
2 kubki śmietany kremówki 30%
3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
6 kolb kukurydzy
sól, świeżo zmielony pieprz
¼ kubka liści natki pietruszki, posiekanych
Jak zrobiłam:
W garnku do gotowania zupy podgrzałam masło z oliwą na średnim ogniu. Dodałam cebulę, czosnek i tymianek, gotowałam przez 8 – 10 minut, aż warzywa były miękkie. Oprószyłam warzywa mąką i wymieszałam tak, żeby dokładnie były w niej obtoczone. Wlałam bulion i doprowadziłam do wrzenia, wlałam śmietanę i dodałam ziemniaki, ponownie zagotowałam i gotowałam przez około 7 minut, aż ziemniaki były miękkie i się rozpadały ( to nada zupie doskonałą, gęstą konsystencję ).
Ścięłam ziarna kukurydzy z kolb I wrzuciłam do zupy, doprawiłam całość solą I pieprzem, dusiłam, aż kukurydza była miękka, przez około 10 – 12 minut. Dodałam posiekaną natkę, wymieszałam, jeszcze trochę oliwy virgin i zupa gotowa do podania, koniecznie bardzo gorąca.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/11/gesta-zupa-kukurydziana-czyli.html