Wykonanie
To moja ulubiona
tarta. Już zapomniałam, jaka jest doskonała.
Czekolada najczęściej się sprawdza, ale w tej wersji jest wyjątkowa.
Czekoladowy kruchy spód, aksamitny
czekoladowo pomarańczowy ganache przełożony cienką warstwą słonego karmelu, to wszystko doprawione szczyptą pikantnego rozgrzewajacego
chilli, to całość skomponowana idealnie. Smaki się przenikają, dopełniają i wzmacniają wzajemnie, przyjemnie rozgrzewając. Pozostaje tylko zaparzyć
kawę i oddać się rozpuście smakowej.


Składniki:spód:210g
mąki pszennej150g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki25g
cukru pudru20g
kakao1
żółtkosól2-3 łyżki zimnej
wodynadzienie:200g
gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki200g
śmietany kremówki70g
miodu1
żółtko40g
masła o temperaturze pokojowej1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego
płatki chilli do posypania



Jak zrobiłam:spód:
Mąkę z
solą połączyłam z
masłem szczypiąc palcami, aż przypominała kruszonkę. Dodałam
cukier i
kakao, zagniotłam, dodałam
żółtko i
wodę i wyrobiłam ciasto; nie wyrabiamy za długo, chodzi o to, żeby składniki się połączyły, a masa dała uformować w kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.Formę do tarty 26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim spód formy. Posypałam spód bardzo delikatnie
solą morską, wcisnęłam ją w spód. Nakłułam w kilku miejscach widelcem. Włożyłam do zamrażalnika, żeby całkowicie stwardniało. Rozgrzałam piekarnik do 180'C. Piekłam 20 minut. Wystudziłam.Puszkę
mleka zalałam w garnku
wodą, tak, żeby była całkowicie zakryta, gotowałam na małym ogniu przez 3 godziny. Wystudziłam całkowicie przed otwarciem puszki. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej.Kajmak wyłożyłam na wystudzony spód.nadzienie:
Śmietanę zagotowałam. Dodałam
miód i wymieszałam.
Żółtko roztrzepałam i dodałam do
śmietany, cały czas intensywnie mieszając. Wsypałam połamaną
czekoladę, odstawiłam na chwilę, żeby zmiękła, a
potem dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Porcjami dodawałam
masło i połączyłam z
czekoladą, masa musi być aksamitna, przypominać
truflę.Masę
czekoladową wyłożyłam na warstwę kajmaku.Odstawiłam w zimne miejsce, żeby stężała. Posypałam
płatkami chilli.
