Wykonanie



Dzisiaj Siaśkowe Gotowanie obchodzi swoje pierwsze urodziny. Już od roku dzielę się z
wami przepisami. Są miesiące kiedy jest ich więcej, są też takie w których jest ich mniej. Wciągnęłam się. Nie jest to też blog typowo kulinarny, dzielę się tutaj w jakimś stopniu moim życiem, które przez ten rok się ogromnie zmieniło. I dalej się zmienia, ewoluj ę wraz z blogiem.I choć często nie jestem zadowolona ze zdjęć, to ogromie się cieszę w chwilach kiedy czytam komentarze i dostaję mejle, że coś Wam smakowało.Z każdym kolejnym Lubię to na f acebooku wiem, że komuś przydaje się ten blog.Na tarte złożył u mnie zamówienie brat. Miała być inna. Jednak masa wyszła mi za rzadka i trzeba ją było przerabiać na budyniową. Wyszło bardzo
czekoladowo. Dałam więcej
czekolady gorzkiej i dla mnie było w sam raz, ale już mój brat narzekał, że jest odrobinę za gorzka. Wszystkim się nie dogodzi.Czekoladowa
tarta200g
mąki pszennej50g
kakao60g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka lodowatej
wody125g
masłanadzienie150g
czekolady gorzkiej100g
czekolady mlecznej500ml
śmietany kremówki50g
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
mąki ziemniaczanej (odrobina
wody do rozrobienia)* lentylki, m&m`sy
Mąkę z
cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać
żółtko,
masło i posiekać drobno składniki. Podlać zimną
wodą. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypać
mąki. Zawinąć w woreczek i wstawić na 30min do zamrażarki .Po tym czasie. Formę na tartę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć papierem do pieczenia i przygnieść fasolą/grochem/sztućcami. Piec 15 min w 180stopniach.Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić
fasolkę i pon ownie piec aż się lekko zarumieni.Kremó wkę zagotowujemy z
cukrem pudrem, dodać połamaną
czekoladę.
Mąkę i
żółtko rozpuścić w odrobinie
wody. Kremówkę postawić na mały gaz i wlać
budyń. Mieszać do zgęstnienia masy.Na ostudzone ciasto wylewamy
czekoladowy budyń. Studzimy i ozdabiamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.