ßßß


Dzisiaj Siaśkowe Gotowanie obchodzi swoje pierwsze urodziny. Już od roku dzielę się z wami przepisami. Są miesiące kiedy jest ich więcej, są też takie w których jest ich mniej. Wciągnęłam się. Nie jest to też blog typowo kulinarny, dzielę się tutaj w jakimś stopniu moim życiem, które przez ten rok się ogromnie zmieniło. I dalej się zmienia, ewoluj ę wraz z blogiem.I choć często nie jestem zadowolona ze zdjęć, to ogromie się cieszę w chwilach kiedy czytam komentarze i dostaję mejle, że coś Wam smakowało.Z każdym kolejnym Lubię to na f acebooku wiem, że komuś przydaje się ten blog.Na tarte złożył u mnie zamówienie brat. Miała być inna. Jednak masa wyszła mi za rzadka i trzeba ją było przerabiać na budyniową. Wyszło bardzo czekoladowo. Dałam więcej czekolady gorzkiej i dla mnie było w sam raz, ale już mój brat narzekał, że jest odrobinę za gorzka. Wszystkim się nie dogodzi.Czekoladowa tarta200g mąki pszennej50g kakao60g cukru pudru1 żółtko1 łyżka lodowatej wody125g masłanadzienie150g czekolady gorzkiej100g czekolady mlecznej500ml śmietany kremówki50g cukru pudru1 żółtko2 łyżki mąki ziemniaczanej (odrobina wody do rozrobienia)* lentylki, m&m`syMąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, masło i posiekać drobno składniki. Podlać zimną wodą. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypać mąki. Zawinąć w woreczek i wstawić na 30min do zamrażarki .Po tym czasie. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć papierem do pieczenia i przygnieść fasolą/grochem/sztućcami. Piec 15 min w 180stopniach.Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i pon ownie piec aż się lekko zarumieni.Kremó wkę zagotowujemy z cukrem pudrem, dodać połamaną czekoladę. Mąkę i żółtko rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę postawić na mały gaz i wlać budyń. Mieszać do zgęstnienia masy.Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy budyń. Studzimy i ozdabiamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.