Wykonanie
Zimową
porą piekę zimowe ciasta. A moje ciasta zimowe to piernik, makowiec i ciasto marchwiowe, to też świąteczne ciasto marcepanowe z
wiśniami, czy
czekoladowe przekładane
czekoladowym kremem z
mascarpone.Ale dzisiaj będzie o makowcu. Takim innym, takim, w którym treść ciasta stanowi
mak z dodatkami,
maślana i aromatyczna, wilgotna i dobrze doprawiona masa makowa.
Kasza gryczana ugotowana do zrobienia placków podsunęła mi pomysł na spód.
Kasza, która ma smak lekko
orzechowy, świetnie komponuje się z
makiem. Warstwa
jabłek usmażonych w brązowym cukrze dopełnia całość, przełamując smaki lekko kwaśną nutą.


Skladniki:spód:około 60g
kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko80g
masła, roztopionego w garnuszku10 - 12
herbatników pełnozbożowych - moje ulubione to Łakotki, zmielonych albo rozgniecionych przy pomocy wałkaszczypta
soli2 - 3 łyżki
brązowego cukrukilka łyżek mielonych
orzechów włoskichmasa makowa:200g
maku mielonego200ml
mleka100 - 120g
cukrułyżeczka esencji waniliowej2 -3 łyżki
miodu2 - 3 łyżki
masła2 -3 łyżki
rumu - opcjonalnie2 duże
jabłka, obrane i pokrojone w plasterkikilka łyżek
brązowego cukrukruszonka:100g miękkiego
masła100g
cukru pudru100g
mąki1
żółtkomaleńka szczypta
soli
Jak zrobiłam:spód:
Kaszę,
cukier,
sól i rozdrobnione
herbatniki wymieszałam z roztopionym
masłem. Powstałą masę wyłożyłam na spód 23 cm formy - tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugniotłam i odstawiłam, żeby zastygła.
mak:
Mleko ze wszystkimi dodatkami zagotowałam. Wsypałam do niego zmielony
mak i na maleńkim ogniu, ciągle mieszając, krótko gotowałam, aż
mak napęczniał. Odstawiłam do ostygnięcia.
jabłka:Pokrojone
jabłka smażyłam z dodatkiem
cukru na małym ogniu, aż
jabłka trochę zmiękły, ale jeszcze były kruche.kruszonka:
Mąkę wymieszałam z
cukrem, dodałam miękkie
masło i
żółtko i ugniotłam. Uformowałam duże kawałki kruszonki i na moment włożyłam do zamrażalnika.Na zastygły spód, całą jego powierzchnię, wysypałam mielone
orzechy. Na tej warstwie ułożyłam
jabłka, a na nich warstwę masy makowej. Rozprowadziłam równo. Posypałam kruszonką i piekłam przez około 40 minut, aż kruszonka się zrumieniła.

Nie
będę zachwalać tego ciasta, bo wydaje mi się, że składniki mówią same za siebie.
Mak z kruszonką już
daje gwarancję sukcesu, a spód i warstwa
jabłek zdecydowanie się do tego przyczyniają.