Wykonanie
Co jeść na dobry początek dnia? Najczęściej nie mam czasu myśleć o zmianie rutynowego menu
śniadaniowego, automatycznie sięgam po kawałek
pieczywa, do niego
masło orzechowe,
miód,
kawa i do pracy.
Chleb owsiany z pulpy dyniowej i bananowej, z
pestkami dyni, na
oliwie, o delikatnym smaku
cynamonowym i z odrobiną
brązowego cukru, taka babka to wszystko w jednym,
płatki owsiane z
owocem,
pieczywo, a najważniejsze - wspaniałe urozmaicenie śniadania.Świeżo upieczony chlebek topnieje w oczach, leży w kuchni na
stole, pachnie, pięknie wygląda i trudno mu się oprzeć, niestety.Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.

Składniki:180g dyni ugotowanej na parze2
kubki mąki orkiszowej1 i 1/2 kubka
płatków owsianych3/4 kubka
cukru brązowego2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu1/4 kostki
masła roztopionego1/3 kubka
oliwy virginduża garść pestek dyniszczypta
soli1 i 1/2
banana rozgniecionego na papkę2
jajka1/3 kubka płynnego
miodu3 - 4 łyżki
dżemu z mirabelek (może być inny)


Jak zrobiłam: na foremkę - keksówkę około 9x27cmObraną i pokrojoną w kostkę
dynię ugotowałam na parze do miękkości. Ostudzoną, zblendowałam.Wszystkie suche składniki,
mąkę,
płatki,
sól,
cukier,
sodę i
cynamon wymieszałam.
Masło,
oliwę,
jajka, rozgniecione
banany, pulpę
dyniową,
miód, i
dżem wymieszałam bardzo dokładnie mikserem w osobnej misce.Mokre składniki wlałam do miski z suchymi, dodałam
pestki dyni i łyżką wymieszałam, ale nie za długo, żeby całość się połączyła.Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wlałam do formy. Na wierzchu ułożyłam plasterki
banana.Piekłam przez 50 minut w 180'C, trzeba sprawdzać patyczkiem. Ciasto jest wilgotne, ale patyczek powinien wyjść suchy.Po upieczeniu zostawiłam na 10 minut w formie, a
potem wystudziłam na kratce.


Chlebek - ciasto jest pyszne samo, do
kawy z mlekiem. Dla mnie jednak najlepsze to takie lekko podpieczone, z
masłem orzechowym i
miodem.