Wykonanie
Składniki150 g pieczonej dyni2 szklanki
mąki*1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)2 płaskie łyżeczki
sodypół łyżeczki
cynamonu50 g
masła roztopionego1/4 szklanki
oliwy extra vergine1/3 szklanki płynnego
miodu2 czubate łyżki
dżemu (np. z
ananasa)2
jajka1 duży
banan3 łyżki pestek dyniPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę i
cynamon.Roztopić
masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać
oliwę,
miód,
dżem,
jajka i pokrojonego na plasterki
banana. Rozgnieść
banana i
dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać
pestkami dyni i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy, ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.Wskazówki* po jednej szklance
mąki razowej i białej (użyłam
mąki orkiszowej chlebowej typ 700 i orkiszowej razowej typ 1850)
