Wykonanie
Wszędzie dziś pączkowo-
faworkowe wpisy,a u mnie, na przekór,będą muffinki :)Zdecydowanie łatwiej jest mi się za nie zabrać,niż za pączki i chociaż mam ogromną ochotę na domowego pączusia,to apetyt na niego w tegoroczny tłusty czwartek zaspokoję muffinką :)
porcja na 12 sztuk11 dkg miękkiego
masła16 dkg
mąki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
cynamonu10 dkg
płatków owsianychtrochę posiekanych
orzechów10 dkg
cukru demerara2
jajka3 dojrzałe
banany120 ml
mlekaWszystkie suche składniki wsypuję do miski,dodaję posiekany
orzechy i lekko mieszam.
Masło z
cukrem ubijam mikserem na dość gładką masę,dodaję
jajka,następnie rozgniecione
banany i
mleko,lekko ubijam.Mokre składniki dodaję do suchych,mieszam całość.Masą wypełniam muffinkowe papilotki i piekę ok.20 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem,czy są upieczone w środku.Smacznego!!!