Wykonanie
Pełnoziarnista
mąka,
kakao,
cynamon i
banany. Kto powiedział, że naleśniki na śniadanie nie mogą być dekadenckie i zdrowe? A już na pewno nie muszą być trudne w przygotowaniu.Składniki (na 2-4 porcje):1 i 1/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/4 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody0,5 łyżeczki
soli1/4 szklanki
cukru2 łyżki rozpuszczonego
masła0,5 łyżeczki
aromatu waniliowego1 szklanka
mleka1
banan,1
jajkoMąkę,
płatki,
kakao,
sodę,
cynamon i
sól mieszamy w misce. Ubijamy
cukier,
masło,
wanilię,
mleko,
jajka i
banana, na gładką masę. Powoli dodajemy suche składniki, ciągle mieszając. Rozpuszczamy trochę
masła na patelni. Porcje wielkości 1/4 szklanki wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki. Odwracamy naleśniki i smażymy kolejne 2 minuty. Podajemy z plasterkami
bananów i ewentualnie
syropem klonowym.