Wykonanie
Cenne są przepisy, które zawsze się sprawdzają, do których składniki najczęściej mamy w kuchni, a jednocześnie są pyszne.Takie są pączki
serowe z sosem
waniliowym custard. Robiliśmy je na ostatnich warsztatach z Tomkiem Woźniakiem, których tematem był 'Street Food', czyli szybkie jedzenie sprzedawane na ulicy. Przepisy pochodziły z różnych
krajów,
między innymi Wielkiej Brytanii, jak dzisiejsze pączki.Sos custard, czyli rodzaj budyniu, to klasyka w kuchni brytyjskiej. Nie należy do dietetycznych, ale jest wspaniały, szczególnie do ciepłych potraw smażonych na głębokim tłuszczu.Odnośnie smażenia na głębokim tłuszczu, street food na tej metodzie gotowania bazuje.Jeżeli obawiacie się o swoje zdrowie, wiemy, że takie smażenie nie cieszy się najlepszą sławą, rzućcie
okiem na ten artykuł: Smażenie jest niezdrowe? Skąd!Staram się jeść zdrowo i raczej mi się to udaje. Myślę jednak, że żadna przesada nie jest dobra, a
kurczowe, ortodoksyjne stosowanie zdrowej diety uważam za przesadę, a więc smażone pączki od czasu do czasu nie wyrządzą większej szkody organizmowi, szczególnie kiedy bieganie spali nadmiar przyjętych kalorii.

Składniki:250g
serka homogenizowanego, albo
serka śmietankowego, dobrej jakości2 duże
jajkaokoło 1 i 1/2 kubka
mąki pszennej1 łyżka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2 litry
oleju rzepakowego albo
słonecznikowego
Jak zrobiłam:
Jajka utarłam z
cukrem i
serkiem.Dodałam
mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszałam bardzo dokładnie.W dużym płaskim garnku rozgrzałam
olej do 180'C - musi być bardzo gorący zanim zaczniemy smażyć.Przy pomocy dwóch łyżek formowałam kulki trochę większe od
orzecha włoskiego i zsuwałam je do garnka. Smażyłam przewracając, aż były złociste z każdej strony.Pączki wykładałam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypałam
cukrem pudrem.Jeżeli robimy do nich sos
waniliowy, nie posypujemy
cukrem.

waniliowy custard:3
żółtka3 łyżki
cukru pudru200 ml
śmietanki 30%100 ml
mleka1
laska waniliiPodgrzałam
mleko i
śmietankę razem z ziarenkami
wanilii i
laską wanilii, do zagotowania.
Żółtka ubiłam z
cukrem w misce. Z
mleka usunęłam
laskę wanilii. Do
jajek cienkim strumieniem wlałam
mleko ze
śmietanką, cały czas mieszając. Połączone
żółtka z
mlekiem podgrzewałam na małym ogniu, mieszając, aż uzyskamy konsystencję rzadkiego budyniu. Ciepłe pączki maczamy w kremie.