Wykonanie

Naszła mnie ochota na malutkie pączusie, które robi się "w oka mgnieniu", a znikają jeszcze szybciej :) Ledwo je upiekłam, a już ich nie było... Polecam dla tych, którzy chcieliby zrobić własne pączki, a boją się, że te nie wyjdą. Nawet nie zdążyłam ich policzyć, bo rodzinka podkradała z talerza jeszcze ciepłe :) Na pewno wypróbuję je wkrótce z innym
serkiem smakowym.Przepis wszędzie jest taki sam, więc nie
będę oryginalna :)Składniki:3o dag
serka waniliowego,3
jajka,25 dag
mąki pszennej,1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia,
olej rzepakowy,Dodatkowo:drobny
cukier lub
cukier puderJajka mieszamy z
serkiem waniliowym, dodajemy przesianą
mąkę i proszek i dalej wszytko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy
olej (
oleju powinno być tyle, żeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175 ° C (
olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy pączki z wierzchu się spieką, a w środku będą surowe). Ciasto jest klejące, dlatego do nabierania i wrzucania na
olej używamy dwóch łyżeczek. Pączki będą się same obracać. Powinny się smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu odsączamy na papierze ręcznikowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze lub posypujemy
cukrem pudrem.
