ßßß Cookit - przepis na 23 października 2012

23 października 2012

nazwa

Wykonanie

Dynia króluje na stołach. Jest pięknie pomarańczowa, wygląda egzotycznie i okazale, jest doskonała zarówno na słono jak i słodko.
Zapomnieliśmy trochę, fascynując się nią, o naszych rodzimych warzywach, choćby o marchewce.
Też jest pięknie pomarańczowa, może nie tak efektowna, ale równie dobra, zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich.
Kto nie lubi ciasta marchwiowego? A pasztet wegetariański z marchwi? Można by tu wymieniać wiele pomysłów na to poczciwe warzywo, ale ja po raz pierwszy wykorzystałam ją do usmażenia zwykłych, najprostszych na świecie placków.
PLACUSZKI MARCHWIOWE Z SERKIEM RICOTTA
Składniki:
2 duże marchwie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula, również starta na tarce
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
serek ricotta, 1 opakowanie 250g
2 - 3 łyżki śmietany kremówki
5 - 6 łyżek mąki
1 całe jajko
sól, pieprz
papryka ostra mielona
olej ryżowy do smażenia placuszków
Jak zrobiłam:
1. Wymieszałam startą marchew z cebulą, czosnkiem i mąką. Dodałam jajko, rozprowadziłam dokładnie, a potem całą resztę. Jeżeli ciasto jest za gęste czy też za rzadkie, odpowiednio dodajemy mąkę albo śmietanę w większych ilościach. Ważne jest, żeby podstawę placuszków zdecydowanie stanowiła marchew, a jej wiórki były wyraźnie widoczne po wysmażeniu.
2. Na patelni rozgrzałam olej i na nim formowałam łyżką placuszki. Smażyłam, aż były złociste. Niestety niektóre przysmażyłam trochę za mocno.
3. Podawałam z jogurtem greckim posypanym posiekana pietruszką.
Placuszki marchwiowe są pięknie pomarańczowe, nie odbiegają uroda od dyniowych. Mają ciekawy smak, a smaży je się świetnie. Bardzo szybkie i łatwe danie, a składniki zawsze mamy pod ręką. Co ważne, marchew wiernie służy nam przez cały rok, a nie tylko sezonowo.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/10/23-pazdziernika-2012.html