Wykonanie
Dynia króluje na stołach. Jest pięknie pomarańczowa, wygląda egzotycznie i okazale, jest doskonała zarówno na słono jak i słodko.Zapomnieliśmy trochę, fascynując się nią, o naszych rodzimych warzywach, choćby o
marchewce.Też jest pięknie pomarańczowa, może nie tak efektowna, ale równie dobra, zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich.Kto nie lubi ciasta marchwiowego? A pasztet wegetariański z marchwi? Można by tu wymieniać wiele pomysłów na to poczciwe warzywo, ale ja po raz pierwszy wykorzystałam ją do usmażenia zwykłych, najprostszych na świecie placków.

PLACUSZKI MARCHWIOWE Z
SERKIEM RICOTTASkładniki:2 duże marchwie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach1 duża
cebula, również starta na tarce2 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskę
serek ricotta, 1 opakowanie 250g2 - 3 łyżki
śmietany kremówki5 - 6 łyżek
mąki1 całe
jajkosól,
pieprzpapryka ostra mielona
olej ryżowy do smażenia placuszków

Jak zrobiłam:1. Wymieszałam startą
marchew z
cebulą,
czosnkiem i
mąką. Dodałam
jajko, rozprowadziłam dokładnie, a
potem całą resztę. Jeżeli ciasto jest za gęste czy też za rzadkie, odpowiednio dodajemy
mąkę albo
śmietanę w większych ilościach. Ważne jest, żeby podstawę placuszków zdecydowanie stanowiła
marchew, a jej wiórki były wyraźnie widoczne po wysmażeniu.2. Na patelni rozgrzałam
olej i na nim formowałam łyżką placuszki. Smażyłam, aż były złociste. Niestety niektóre przysmażyłam trochę za mocno.3. Podawałam z
jogurtem greckim posypanym posiekana
pietruszką.

Placuszki marchwiowe są pięknie
pomarańczowe, nie odbiegają uroda od
dyniowych. Mają ciekawy smak, a smaży je się świetnie. Bardzo szybkie i łatwe danie, a składniki zawsze mamy pod ręką. Co ważne,
marchew wiernie służy nam przez cały rok, a nie tylko sezonowo.